keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Runonkulman Galleria

Kivijalkapuodin ja gallerian perustaminen sekä nopea remontti ovat antaneet meille jännityksen aiheita päivästä toiseen. Yksi itselleni iso asia on ollut gallerian nimi. Se oli alusta asti itsestäänselvä, eikä muuta vaihtoehtoa oikeastaan mietittykään. Sitten tuli tieto, että Galleria Runo onkin jo varattu nimi.

Selvisin järkytyksestä nopeasti, mutta oli vaikeaa kehitellä uusia vaihtoehtoja. Keksin kyllä monenlaista kivaa ja sopivaakin, mutta sittenkin olen hyvin tyytyväinen, että pieni nimen muuntaminen lopulta riitti.

Runonkulman Galleria avataan ensi viikolla.

Taidegallerian nimi, Runonkulman Galleria muodostui suoraan vanhasta korttelinnimestä.
Palanen kauppakirjaa on vuodelta 1898.
Uudenkaupungin museon sivulla kerrotaan kaupungin korttelien nimistä seuraavasti:
"Uudenkaupungin maistraatti teki vuonna 1752 ehdotuksen katujen ja korttelien nimiksi. Tuolloin vahvistettiin ja hyväksyttiin vanhimmat katujen ja korttelien nimet, jotka kansan suussa olivat jo vakiintuneet käyttöön. Suurin osa tuolloin vahvistetuista korttelinimistä perustui joko 1600- tai 1700-luvuilla korttelissa asuneen henkilön sukunimeen."

Edelleen sivulla kerrotaan Runo -korttelin nimen tulleen käyttöön vuonna 1752. Heikki Matinpoika Runoi muutti Uuteenkaupunkiin 67 ensimmäisen porvarin joukossa, Runoi -suku on ollut Uudenkirkon (Kalannin) Elkkyisten kylästä lähtöisin oleva 1600-luvulla vaikuttanut suku.
Lue lisää: http://uusikaupunki.fi/template_1.asp?id=331&startdepth=17

Siellä Runo-korttelin kulmalla olevassa talossa toinen pääty tulee taidegalleriakäyttöön, ja toinen pääty Pikkukylän Puodiksi ja työtilaksi. Runonkulman Gallerian ensimmäisen kesän näyttelyt on alustavasti sovittu, ja taiteilijat ovat onneksi joustavalla asenteella liikkeellä, ymmärtäen paniikkiaikatauluamme ja mahdolliset muutokset. Sen verran jo paljastan, että tulossa on taidegrafiikkaa, maalauksia ja valokuvia.

7 kommenttia:

 1. Voi Mervi! Ihanaa, että unelmat toteutuvat, näin konkreettisella tavalla. Koska on avajaiset? Mikäköhän meidän korttelin nimi on? Taitaa jäädä niukin naukin ruutukaava-alueen ulkopuolelle, ilmeisesti on kaavoitettu puutarhatontiksi.

  VastaaPoista
 2. Heidi - näkyikö se teidän tonttinne tuossa Mervin linkittämässä museon sivun kartassa? Voin myös tsekata muista paikoista, jos kiinnostaa. Laita vaikka viestillä osoiteenne: museo@uusikaupunki.fi, niin katsotaan selviääkö korttelin nimi.

  VastaaPoista
 3. Niin ja siis - avajaisia odotellessa Runonkulmaan.

  VastaaPoista
 4. Aivan loistava nimi! Tulen ehdottomasti käymään. Jännittäviä valmisteluhetkiä teille!

  VastaaPoista
 5. Kiitti kaikille, jostain syystä kommenttinne näkyvät vasta nyt, vaikka olen kyllä käynyt uteliaana kurkkimassa täällä. :) Runonkulman Gallerian avajaiset pidetään tiistaina 2.7 klo 18 ja Puodin avajaiset keskiviikkona 3.7. Mainosta olen tässä väsäillyt yömyöhään, josko huomenna olisi jo jotain kunnollista julkaistavaa.

  VastaaPoista
 6. Ihailen noita käsialoja.. Onko niin, että käsin kirjoittaminen alkaa olla myös jo katoavaa kansanperinnettä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on aivan mahtavia. Ja pakko myöntää, että osa koukeroisesta käsialasta on vaikeaselkoistakin, tosin se teksti onkin ruotsinkielistä. ;) Muutamat talon asiakirjat on tehty sekä suomeksi että ruotsiksi, ja ensimmäiset on allekirjoitettu X:llä. Ihanaa historiaa.
   Ja totta, harvoin enää tulee tilanteita, että pitäisi kirjoittaa käsialalla kovinkaan pitkiä pätkiä.

   Poista