tiistai 1. lokakuuta 2013

Mielen ja muodon virtaa

Runonkulman Galleriassa on parhaillaan esillä Ritva Louhen ja Raila Hasasen keramiikkaa, "Mielen ja muodon virtaa". Olemme tutustuneet Auli Sormusen vetämillä keramiikkakursseilla, ja näillä kursseilla naisten keskenään hyvin erilaiset tyylit ovat tulleet minulle tutuiksi. Olin iloinen, kun he innostuivat rakentamaan yhteisnäyttelyn teoksistaan Runonkulman Galleriaan.

Näyttely on sekoitus herkkää ja haurasta sekä voimakasta ja värikästä keramiikkaa, ja mielestäni teokset täydentävät näyttelyssä hienosti toisiaan. Molemmilla naisilla on eri opettajien ohjaamina vuosien kokemus keramiikan tekemisestä, ja Railalla myös pronssivalusta. Näyttelyssä onkin esillä myös kolme upeaa pronssiveistosta. 

Raila on itse kertonut keramiikan tekemisen prosessista ja teoksistaan seuraavasti: "Savessa minua viehättää sen plastisuus ja haasteellisuus. Kun ideani veistoksesta syntyy, on edessä suuri joukko asioita, jotka on ratkaistava. Näitä ovat veistoksen muoto, viivapinnat, suhteet rytmin luomiseksi, positiiviset ja negatiiviset muodot ja lopuksi pinta ja sen kontrastit. Näyttelytöissäni olen tarkastellut lapsen ja äidin suhdetta lapsen näkökulmasta, lapsen suhdetta ympäröivään maailmaan ja naisena olemisen tuntoja. Ihminen aiheena kiehtoo."


Aamuhetki. Taustalla muita Raila Hasasen teoksia.

Raila Hasanen ja "äiti ja lapsi"
-teemasta toteutetut keramiikkaveistoksensa.
Ritva puolestaan kuvailee tekemistään näin: "Savi innoittaa minua kokeilemaan ihmisen muotoja, ilmeitä ja eleitä, jotka ovat hyvin haasteellisia. Ihmishahmot kiinnostavat, ihmisen luonne ja vuorovaikutus. Teen myös usein kokeiluja saven ja lasitteiden kanssa, haen eri savilajeista yhdistelmiä, tutkin värejä ja pintoja. Voimakkaat värit ihastuttavat minua ja lasitteiden tietty yllätyksellisyys kiehtoo ja vie mukanaan kokeilemaan yhä lisää. Myös kaikenlaiset erilaiset tavat ja tekniikat keramiikan teossa houkuttelevat kehittämään omia taitoja ja haen aktiivisesti mahdollisuuksia toteuttaa erilaisia työtapoja."
 

Ritva Louhi ja nakurakutekniikalla tehty
keramiikkaesineensä.


Yksityiskohta Ritva Louhen teoksesta
"Pikasso ja hänen muusansa".

Ritva Louhen rakukeramiikkaa.
Raila Hasanen: Pieni maailmanvalloittaja.
Mielen ja muodon virtaa on nähtävissä vielä kaksi viikkoa, 19.10 asti, ja Runonkulman Galleria on avoinna ke klo 16-19 ja la klo 11-15. Ja osoitehan on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki. Nähdään siellä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti