lauantai 11. lokakuuta 2014

Maalauksissa kasvun voimaa

Elisa Haapasalo on pitänyt meillä Runonkulman Galleriassa näyttelyn myös tasan vuosi sitten, silloin esillä oli "Värien leikkiä". Melko pian tuon näyttelyn jälkeen hän varasi uuden ajan nyt esillä olevalle kuvataiteilijan opintojensa "Kasvun voima" -lopputyönäyttelylle. Olemme olleet yhteydessä vuoden aikana monet kerrat, ja olen saanut vähäsen seurata kuvien ja viestien välityksellä Elisan taideopintojen etenemistä ja lopputyön aiheen kehittymistä. Pidin jo siitä aikaisemmasta näyttelystä, ja Elisan tavasta tehdä, mutta on hänen ilmaisunsa saanut vuoden aikana valtavasti enemmän voimaa ja rohkeutta, ja sitä väriäkin lisää. Itse hän on kertonut näyttelyn nimen liittyvän konkreettisen kasvun, ihmisten ja kasvien synnyn ja kasvun lisäksi omaan henkiseen kasvuun, ja siihen, millaisia asioita on kohdannut opiskelun ohessa.

Näyttely jakautuu teemoiltaan ja väreiltäänkin kahteen osaan. Lähtökohdaltaan abstrakteimmat teokset ovat sen enempiä taustatietoja tarvitsematta avautuneet monille näyttelyssä kävijöille solumaailmoina, ja niitä on jääty mielenkiinnolla tutkimaan.

Elisa Haapasalo. Teokset Yhteyksiä ja Solujen kasvuvoima -sarja.
Solujen leikkiä -teos on oma suosikkini, värit ovat loistavan vahvat ja voimaannuttavat. Myös erilaiset pinnat ja niiden päällekkäisyys on kiinnostavaa ja tehokasta. Ja vaikka teoksesta voi esittävyyttäkin löytää, itse en oikeastaan suostu näkemään sitä. Teoksen jatkuvalta vaikuttava liike, jonkinlainen virtaus, on mielestäni sen viehätys.

Elisa Haapasalo. Solujen leikkiä.
Näyttelyn toinen puolikas on selvästi esittävämpää, ja perhosen siivet, maisemallisuus ja luonto esiintyvät monessa teoksessa. Väreissä edelleen voimaa, ja sävyjä on paljon, jollain lailla vihreä silti korostuu tällä puolella tilaa.

Elisa Haapasalo. Siipien havinaa.
Elisa Haapasalo. Fairy Tale.
Lisää teoksia voit nähdä vielä 25.10. asti Runonkulman Galleriassa. Elisa on itse ollut jo kahtena sunnuntaina esittelemässä näyttelyään, ja on vielä huomenna. Näyttely on normaalisti avoinna ke klo 16-19 ja la klo 11-15, ja nyt siis vielä poikkeuksellisesti huomenna sunnuntaina 12.10. klo 11-15, kannattaa tulla kuuntelemaan taiteilijan ajatuksia teoksistaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti