keskiviikko 19. elokuuta 2015

jää tila muistojen asua

Naantalissa asuva kuvataiteilija Heta Saarelainen on viettänyt lapsuuden kesiään isovanhempiensa luona Uudenkaupungin keskustan kauniilla puutaloalueella, ja siellä pihassa ja puutarhassa vietettyjen hetkien muistot näkyvät nyt hänen upeassa näyttelyssään Runonkulman Galleriassa.

Heta Saarelainen tunnetaan kookkaista maalauksistaan ja abstrakteista värimaailmoista. Tässä näyttelyssä on myös lapsuusmuistojen pohjalta tehtyä esittävää taidetta, kuten alla olevissa Palat -teoksissa. Taiteilija itse pohtii muistojen rakentumista, sitä, ettei muistojemme paikkoja enää ole vaan ne muodostuvat erilaisista kerrostumista ja rakentuvat uudelleen uusien kokemusten rinnalla. Erilaiset pinnat, valumat ja toistensa läpi avautuvat maali- ja värikerrokset toteuttavat hienosti ajatusta muistojen kerroksellisuudesta.

Heta Saarelaisen teokset Palat 1. ja Palat 2. sekä Omenien joukkohauta. Sekatekniikkaa, vuodelta 2015.
Heta Saarelainen. Yksityiskohta teoksesta Omenien joukkohauta. Akryylivärit, hiili ja tuhka kankaalle.
jää tila muistojen asua -näyttely koskettaa aiheillaan. Näyttelyä on luonnohdittu jopa naiselliseksi. Onhan teoksissa sitä tiettyä lämpöä, ja juuri sellaisina ne ovat näyttelyn katsojia puhutelleet. Aiheet ja teemat ovat itseäni kiinnostavia, ja olen teoksia katsoessani pohtinut myös, millaisia tarinoita ne kertoisivat vanhemmille ihmisille. Säilyttäväthän nämä teokset rakennus- ja käsityöperinnettä ja kädentaitoa. Kuvallisesti. Kädenjälkiä. Teokset avautuvat varmasti monille, ja eri tavoin, alleviivaamatta liikaa aiheiden sisältöä.

Teokset Peitto ja Punainen (ja näkyvissä myös osa teoksesta Uni jossa viimein kohdattiin ja jatkettiin matkaa).
Teokset ovat akryylimaalauksia vuodelta 2015.
Heta Saarelainen. Yksityiskohta teoksesta Peitto. Akryyliväri ja kahvi kankaalle. 2015.
Heta Saarelainen. Toivo. Akryyli kankaalle, 2015.

Jotkin teokset puhuttelevat puhtaasti värien avulla. Maalauskokonaisuus nimeltä Toivo on muihin näyttelyn voimakasvärisiin teoksiin verraten vaatimaton, se on nöyrä, inhimillinen jopa. Nyt näyttelyn oltua esillä jo kolme viikkoa, tämä teos on alkanut omissa silmissäni saada yhä enemmän tilaa ja voimaa. Taiteella on ihmeellinen vaikutus.

Näyttely on esillä vielä elokuun loppuun asti. Nyt jo lyhyemmillä aukioloilla, joten Runonkulman Galleriaan kannattaa tulla ke klo 16-19 ja la klo 11-15. jää tila muistojen asua on esillä 29.8. asti. 

2 kommenttia:

  1. Aivan upeita töitä! <3 Välillä harmittaa että mä asun näin kaukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Matkaa kyllä teiltä tulee. Siitäkin huolimatta tervetuloa viikonloppuajelulle lauantaina... :)

      Poista