tiistai 22. syyskuuta 2015

Marjan puutarhassa

Syyskuun näyttelymme "Marjan puutarhassa" esittelee erään uusikaupunkilaisen pihan tarinaa. Uudestakaupungista kotoisin oleva, nykyisin Ahvenanmaalla työskentelevä kuvataiteilija Katja Syrjä on koonnut näyttelyn yhdessä äitinsä Marja Syrjän kanssa, ja teoksissa näkyy heidän yhteinen, mutta eri näkökulmista aihetta lähestyvä kiinnostuksensa puutarhan kasveihin.

Yksityiskohta Katja Syrjän teoksesta Mustat orvokit. Kivilitografia ja ommel, 2015.
Taidegraafikko Katja on tehnyt näyttelyyn luonnospiirroksia ja -maalauksia, ja upeita litografiavedoksia äitinsä puutarhan kasveista. Marja taas on kuvannut menneenä kesänä lajikuvia puutarhassaan, ja tätä kukkien väriloistoa on nyt esillä Runonkulman Galleriassa vielä kuluvan viikon.

 
Katjan herkissä luonnoksissa on myös Marjan tallettamaa pihan historiaa, tekstit kertovat mm., miten kasvit ovat hänen puutarhaansa päätyneet.

Marja Syrjän valokuvia, ja mukana myös taiteilija itse.
Marjan puutarhasta: Lehtoängelmä, Isorikko ja Vuorikaunokki ja karhunvadelma. Valokuva, 2015.
Erityistä tässä näyttelyssä on niiden värimaailma. Piirrosten, litografiavedosten ja valokuvien lisäksi kasvit ovat mukana ihan konkreettisina väreinä. Katja uuttaa väriaineita kasveista, ja hänet tunnetaankin myös "värikemistinä". Näillä kasveista tekemillään akvarelliväreillä hän on maalannut näyttelyssä esillä olevia kivilitografioitaan.

Katja Syrjän "Keltavästäräkin uudet vaatteet" (kivilitografia, ommel, luonnonväripigmentit, 2015) ja
"Marjan puutrahan värejä" (kiviliotgrafia, luonnonväripigmentit, puhallettu lasi, 2015).

Näyttelyssä on esillä väripigmenttejä myös pienissä, suloisissa lasipulloissa, ja löytyy niitä väriainepulloja yhdestä teoksestakin.

Katja Syrjän kasveista uuttamia ja maa-aineksista tekemiä väripigmenttejä.

  

Tervetuloa ihastumaan, vielä keskiviikkona klo 16-19 ja näyttelyn viimeisenä lauantaina 26.9. klo 11-15.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti