tiistai 18. joulukuuta 2018

Näkyjä


Näkyjä-näyttely on Runonkulman Gallerian kolmas joulukuinen teemanäyttely, johon taiteilijoille on ollut haku. Sain tällä tavalla taas itseäni houkuttelevan tehtävän rakentaa keskenään erilaisten tekniikoiden, tyylien ja teemojen välille yhteyksiä ja muodostaa tyylikäs näyttelykokonaisuus. Ja näyttävä kooste näkyjä siitä tulikin.

Näyttelyyn valikoitui mukaan taidegrafiikkaa ja maalauksia. Mukana ovat Jari Nordman Laitilasta, Mari Aspola Raumalta, Marjo Yli-Antola Turusta, Hannele Salmela Uudestakaupungista ja Heidi Hjort Vaasasta sekä Runonkulman Galleriassa uusina tuttavuuksina Ilkka Aho Raumalta, Maija Esko Eurajoelta ja Raimo Mattsson Turusta. 

Ilkka Aho, Pullo ja Vihreä pullo. Öljyväri levylle, 2017. 
Jari Nordman, Fragile ja Pilvenpiirtäjä. Estaus-akvatintavedokset vuodelta 2015.
Ilkka Ahon ja Jari Nordmanin teoksia yhdistää lasimateriaalin tarkka kuvaus. Ilkka Aho käyttää materiaalin tutkimiseen öljyvärejä, Nordman metalligrafiikkaa, viivasyövytystä ja akvatintaa. Ahon teoksissa alla olevassa kuvassa näkyy myös muita esineitä ja niissäkin tarkkaa realismia. Nordmanin teoksissa niiden sisältö ja idea täydentyy nimien kautta, kuten Pilvenpiirtäjä-teoksessa.

Näkyjä-näyttelyn näkymää. Vasemmalta Mari Aspolan, Maija Eskon, Heidi Hjortin ja Ilkka Ahon teoksia.
Heidi Hjort, Juhannusruusu ja Akileija, Akryylimaalaukset vuodelta 2018.
Heidi Hjort, Ruukkuruusu. Öljymaalaus, 2017. 
Heidi Hjortille luonnon ja kauniiden hetkien valojen ja värien taltioiminen on tärkeä taiteen lähtökohta. Yhä enemmän hän maalaa kukka-aiheita, harkituin siveltimenvedoin ja pintojen yhdistelmillä kankaalta nousee esiin upeaa elämää.

Marjo Yli-Antola, Metsänreunus I. Kuivapastelli paperille, 2018. 
Marjo Yli-Antola, Metsänreunus II ja The roads I choose, the paths I take. Kuivapastelli paperille, 2018. 
Marjo Yli-Antolan pastellipiirroksissa teemat korostuvat yllättävillä sommitelmilla ja aiheen rajauksilla sekä kiehtovilla väreillä. Teokset kehottavat katsomaan ympäristöä, näkemään. Pohtimaan, mikä on olennaista. Itselleni nämä teokset edustavat elämän viisauksia.
Maija Esko, Merkitty maisema. Maalattu puuvilla, 2017-
Maija Esko toi näyttelyyn vain yhden teoksen. Vai sittenkin 50. Nämä kaikki pienet puuvillapohjalle maalatut maisemalliset, mutta sittenkin abstraktit aiheet muodostavat yhden kokonaisuuden. Sanonnan mukaan silmä lepää maisemassa, teoksessa on tunnelmaa jokaiseen tunteeseen ja mielialaan.

Mari Aspola, teokset  Tuulinen, Se kesä ja Metsä. PVC-reliefipaino/kartonkigrafiikka; telaus. 2018.
Mari Aspola on kehittänyt taidegrafiikan alalla suhteellisen uutta kartonkigrafiikan tekniikkaa ja tuonut sitä tunnetuksi. Yllä olevan kuvan vedokset ovat kehystämättöminä näyttelyssä, ja niihin pääsee siten "katseella käsiksi" tarkemmin. Tekniikka ja aihe vaikuttaa melkein sammettisen pehmeältä, Aspolan teoksissa on kiinnostavaa kontrastisuutta. Pehmeyttä ja lempeyttä, mutta samalla sommitelmat nostavat esiin mahtipontisuutta ja voimaa.

Mari Aspola.Vanhan taiteen äärellä. Kartonkigrafiikka: telaus, 2018.
Vasemmalla Raimo Mattsson, Jakobin oivallus. Akryylimaalaus, 2018.
Oikealla Hannele Salmelan teokset: Aukaisen oveni - aamun valo on tulossa ja Olen odottanut tätä hetkeä,
jolloin sytytän lamppuni ja poimin kukkani. Molemmat teokset akryyli ja silkkipaperikollaaseja, 2018.
Raimo Mattssonin ja Hannele Salmelan teosten ripustaminen näyttelyyn toisensa lomaan oli heti  selvää ja mielestäni teokset antavat toisilleen lisäsisältöä. Ne edustavat näyttelyn muiden, näkyväistä maailmaa esittävien aiheiden rinnalla kiehtovaa näkymätöntä maailmaa. Mattsson maalaa voimakkain siveltimenvedoin, pelkistetyllä tyylillä ja enkeliaiheissaan myös pelkistetyin värein. Salmelan teoksissa tekniikkana on kollaasi, erilaisten välineiden ja materiaalien kautta toteutettu herkkyys nousee teoksista esiin.

 
Raimo Mattsson, Pesä. Akryylimaalaus, 2018.
Viimeisenä vielä tämä suuri, 150x150 cm:n kokoinen näyttelyn katseenvangitsija, Raimo Mattssonin Pesä-maalaus on ehkä kaikkein eniten kommentteja kirvoittanut teos tästä näyttelystä. Se ei näy heti ovelta tullessa ja on onnistunut yllättämään monet. Sen sisällöksi on pohdittu pariskuntaa ja perhettä, omaa kotia ja muuta turvallista. Teos on koettu myös todella uhkaavana ja pelottavana. Ilahduttavan moni on tutkinut teosta tarkasti läheltä, sen monia värikerroksia ja ulottuvuuksia.

Valokuvat teoksista eivät anna niille oikeutta, ne pitää kokea ja tarkastella läheltä, ja tietysti nähdä ne muutkin teokset, mitkä tässä eivät ole esillä. Näkyjä-näyttely on esillä vielä kuluvan viikon ja galleria on avoinna ke-to klo 16-19 ja la klo 11-15 ja kun joulukin on ihan just tässä, niin tarjolla on glögiä ja suklaata. Tervetuloa herkuttelemaan ja rauhoittumaan taide-elämyksen äärelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti