perjantai 14. elokuuta 2020

Aitoa ja melkein totta...

Kalantilaisen Päivi Virkkusen näyttely "Aitoa ja melkein totta..." on monipuolinen kooste hänen taidettaan. Virkkunen on ammatiltaan piirtäjä ja on työskennellyt aikaisemmin mainospiirtäjänä. Hän kertoo ammatin edellyttämän nopeuden näkyvän myös hänen maalauksissaan, maalaukset etenevät ja valmistuvat suhteellisen nopeasti ja usein hänellä on tekeillä monta maalausta samaan aikaan.

Tämän Runonkulman Galleriassa nyt esillä olevan ripustuksen maalaukset ovat pääasiassa vuosilta 2014-2015 ja 2020. Mukana on myös muutamia taiteilijalle hyvin merkityksellisiä, vanhempia teoksia, kuten alla oleva teos Suru. 
Päivi Virkkunen, Suru. Sekatekniikka paperille, 1989.
Näyttely jakautuu tyylillisesti kahteen osaan, mukana on perinteisempää ja realistisempaa maisemamaalausta ja uudempaa, surrealistista, satumaista ja unenomaista taidetta. Alla olevat kaksi maalausta kuvastavat hyvin tätä eroa. Molemmissa on kuvattu merta ja aaltoja, mutta Merisudet-maalauksen pelkistävä ja ekspressiivinen tyyli ja sisällön symboliikka poikkeaa voimakkaasti Pärske-teoksen realistisuudesta.
Päivi Virkkunen, Pärske. Öljymaalaus, 2015.
Päivi Virkkunen, Merisudet. Akryylimaalaus, 2020.
Virkkusen kiinnostus historiaa ja erityisesti barokin aikakautta kohtaan näkyy näyttelyn sisustuksessa.
Mukana on myös hänen ompelemiaan, vuokrattavana olevia barokki-tyylisiä aikakausipukuja.
Näkymä Päivi Virkkusen näyttelystä "Aitoa ja melkein totta..."
Päivi Virkkunen, Rauhanrakentajat vuodelta 2004. Maalauksessa on perheen miehet.
Päivi Virkkunen, barokkipuku. 
Päivi Virkkunen, teokset Helmi ja Varma (Omakuva). Akryylimaalaukset, 2020.
Tässä monipuolisessa näyttelyssä on paljon nähtävää. Teosten äärellä onkin viipyilty. Näyttelyn kääntöteokset ovat herättäneet huomiota ja saaneet näyttelyvieraat tutkimaan teoksia vielä uudelleen ja tarkemmin, moni on kiertänyt katsomassa ne useampaan kertaan. Alla on selkeä esimerkki kääntöteoksesta. Näin päin esitettynä maalauksen nimi on Keijujen benji-hyppy, ylösalaisin käännettynä teos on Lumottu ranta. 
Päivi Virkkunen, Keijujen Benji-hyppy / Lumottu ranta. Akryylimaalaus, 2020.
Kääntöteoksista Päivi Virkkunen on kertonut haluavansa havahduttaa ihmisiä ajattelemaan asioiden kääntöpuolia. Maalausten maailma näyttäytyy erilaisena toisinpäin katsottuna ja niin se on useimmiten elämässäkin, vaihtamalla näkökulmaa johonkin asiaan, voi ymmärtää asioita aivan uudella tavalla. Olemme tottuneet ajattelemaan todellisuutta tietyllä tavalla, mutta asioita kääntämällä todellisuus voi muuttua.
Päivi Virkkunen. Mielensirkus
Päivi Virkkunen, Mielen sirkus. Öljy-akryylimaalaus, 2020.
Päivi Virkkunen, Aurora. "Kun Aurora iskee silmää, niin pölkkypäät juoksee".
Teos Aurora käännettynä, "Auroran unitila". Akryylimaalaus, 2020.
Päivi Virkkunen. Lomalennolle. Akryylimaalaus, 2020. 
Aitoa ja melkein totta... -näyttely jatkuu Runonkulman Galleriassa vähän suunniteltua pitempään, teokset ovat esillä 26.8. asti. Galleria on avoinna ke 16-19 ja la 11-15, osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki. Tervetuloa meille!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti