tiistai 12. lokakuuta 2021

Käsillä nyt

Käsillä nyt -näyttely esittelee luonnonväreillä värjäämisen mahdollisuuksia ja monipuolisesti myös käsityötekniikoita. Näyttelyn taiteilijoilla Aija Möysällä ja Ulla-Maija Vuorisella on pitkä kokemus luonnonvärien käytöstä taiteessa ja tekstiileissä. Itse värjäysprosessi on hidas ja kaikki siihen liittyvä antaa värjärille kokonaisvaltaisen kokemuksen ja luo yhteyttä luontoon. Sellaisena se on ihmisten kiireisyyden ja elämäntahdin vauhdikkuuden vastapainoa. Tämä näyttely, "Käsillä nyt", onkin taiteilijoille osa korona-ajan vaikutusta, elämän hidastumisen myötävaikutusta. 

Tekstiilien värjäys lähtee liikkeelle luonnossa liikkumisesta, kasvien ja sienien keräilystä. Värjäyskasveja voi löytää myös ihan lähiympäristöstä, kotipihastakin, mutta uusiin, erityyppisiin metsiin hakeutumalla voi tehdä hienoja löytöjä värjäykseen. Luonnonväreillä värjäämiseen on monia tekniikoita, joista tässä näyttelyssä yhtenä keskeisenä tulee esiin ekoprint-tekniikka. Monissa tekstiileissä on käytetty patavärjäystä, väriainekeitosta. Esimerkiksi langat on värjätty etukäteen ja lopullinen taidetekstiili voi olla kangaspuilla näistä langoista kudottu huivi.

Ulla-Maija Vuorinen, Lehden jälki tuo kesän takaisin mieleen.
 Ekoprint-tekniikalla värjättyjä pellavahuiveja.
Aija Möysä, Kesän kerroksia -huivisarja.
Sammaleen kosteus, Meri tuoksuu ja Mustikat kukkii.

Värjäämisessä voi olla mukana paljon kokeellisuutta. Lopputulokseen vaikuttaa jopa kasvin poimimisen ajankohta. Toisaalta mitä enemmän värjää, sen selkeämmin siitä tulee tavoitteellista ja ennakoitavaakin. Yllätyksiltä ei sittenkään aina välty, ja se tekee värjäämisestä jatkuvasti mielenkiintoista.

Näyttelyssä on esillä myös valmiiksi tehtyjä tuotteita, molemmilta taiteilijoilta mm. tyynyjä. Aija Möysä käyttää töissään mielellään kierrätyskankaita, ja näissä tuotteiden maanläheiset värisävyt on saatu aikaan esimerkiksi omenapuun kuoresta ja tammenterhoista. 

Aija Möysä, Tilkkutyynyt.
Tilkkutyötä kasvivärivärjätyistä kierrätyskankaista.
Aija Möysä, Tilkkureppunen.
Tilkkutyötä kasvivärivärjätyistä kierrätyskankaista.
Ulla-Maija Vuorisen tyynyissä on aivan toisenlainen värimaailma. Näissäkin on ekoprintillä värjättyä puuvillaa toisella puolella, mutta kuvissa näkyvä materiaali on viskoosisilkkisamettia ja niihin tehty kuvioaihe on polttopainantaa. 
Ulla-Maija Vuorinen, tyynyn väriaineena on mesiangervon kukka.
Ulla-Maija Vuorinen, tyynyn väriaineena on krapinjuuri.
Ulla-Maija Vuorisen luonnovärein patavärjäyksellä ja ekoprintillä värjättyjä pellavahuiveja.
 Mukana kuvassa kahvipannun takana pilkottaa myös Aija Möysän pannumyssy.
Vasemmalla Ulla-Maija Vuorisen komeat kangaspuissa kudotut villahuovat,
Auringonkukka, Kesäniitty ja Appelsiiniaurinko.
Oikealla pieni osa Aija Möysän tilallista teosta nimeltään Syksyn kirpeä henkäys.
Aija Möysä, Kaikki hyvin? Japanilaista sashiko-kirjontaa.
Möysä on värjännyt työn langat ja kankaat luonnonvärein.

Näyttely Käsillä nyt on esillä 23.10. asti Runonkulman Galleriassa ja galleria on avoinna keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 11-15. Näyttelyn viimeisenä päivänä molemmat taiteilijat ovat tavattavissa paikan päällä. Aija Möysä on myös keskiviikkona 13.10. paikalla esittelemässä luonnonväritekniikoita yleisölle. Tule sinäkin paikalle, osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki. Aija on paikalla klo 16-19, voit tulla silloin, kun sinulle sopii. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti