maanantai 28. maaliskuuta 2022

Syitä tutkien

Syitä tutkien on Jussi Soinin ensimmäinen yksityisnäyttely. Näyttely on esteettinen kokonaisuus, ripustus on hyvin harkittu. Näyttely rakentuu siten, että alkupuolella on melko suorakulmaisia, nopeasti katsottuna samantapaisia puuveistoksia ja loppupuolella ilmeeltään ja muodoltaan erilaiset, myös suuremman kokoiset teokset. Jokainen teos kertoo omaa tarinaansa. 

Soini on kertonut, että joskus puusta näkee heti, millainen teos siitä nousee esiin. Välillä viesti antaa odottaa itseään ja sitten se voikin löytyä ihan yhtäkkiä. Veistoksissa on puun omaleimainen ilme jäljellä. Tavallaan osa teoksista voisi olla "vaan puuta sellaisenaan", mutta teokset ovat muotoutuneet taiteilijan käsittelyssä hänen haluamaansa suuntaan ja tuomaan tiettyä viestiä esiin. 

Jussi Soini, Silmä. Haapa, veisto ja talttaus. 2020.
Jussi Soini, Aallot. Haapa, veisto. 2019.

Jussi Soini, Varjossa. Vaahtera, talttaus. 2019.
Puut teoksiin Soini on hankkinut esimerkiksi puistojen hoitotöiden yhteydessä kaadetuista vanhoista, sairaista puista ja taiteen kautta hän on antanut puun elämälle jatkoa. Teoksista huokuu materiaalin lämpö ja tunnelma ja samalla jonkinlainen arvokkuus ja viisaus. 
Jussi Soini: "Katse" ja "Kaksi". Molemmat veistokset tervaleppää, vuodelta 2020.
Yläpuolella ja alla olevista kuvista näkyy ripustuksen pelkistettyä esteettisyyttä. Jokaiselle teokselle on galleriassa paikkansa ja osa veistoksista on melko ylhäällä, niitä on tarkoitus katsoa tietyltä tasolta alaviistosta, jolloin puun oma ilme ja materiaalintuntu pääsee parhaiten oikeuksiinsa.
Vasemmalla Kevyt ilo, vaahteraa, oikealla Valoa Kohti, tammea. Molemmat vuodelta 2020.
Jussi Soini, Kevyt ilo. Vaahtera, veisto. 2020.
Kevyt ilo on näyttelyn kuningatar. Toivottavasti pääset näkemään sen paikan päälle.

Haljennut puu, "Irtiotto" nostaa mieleen ristiriitoja. Kaikesta kauneudestaan ja huikean kultaisesta väristään huolimatta teos on surumieleinen. Ja voimakaskin. Yhteisestä palasta erilleen irronneet. Taiteilijan omin sanoin: "Irtiotto ei ole ollut kivuton. Molemmat ovat luopuneet jostain".  
Jussi Soini, Irtiotto. Vaahtera, veisto. 2020.

Nimi Syitä tutkien johdattelee ajatuksia teosten syvempiin merkityksiin. Puupinnan syiden lomasta voi löytyä paitsi inhimillisten tunteiden kirjoa, myös elämän kiertokulkua. Itse suhtaudun näyttelyn jokaiseen teokseen ehkä vähän hassustikin, kuin vanhuksen viisautta kunnioittaen. Mielestäni teoksista oikeasti aistii puiden ikää ja mennyttä elämää. 

Jussi Soini. Elämänrinki. Jalava, jyrsintä ja talttaus. 2022.
   
Jussi Soini, Polku. Jalava, jyrsintä. 2022.
Monia vaihtoehtoisia reittejä kulkea polkujaan....

Jussi Soini, Kaksoset. Haapa, talttaus. 2020.
Syitä tutkien on esillä Runonkulman Galleriassa vielä viikon verran, 2.4. asti. Keskiviikkona klo 16-19 ja lauantaina klo 11-15 olet siis vielä tervetullut katsomaan näitä hienoja veistoksia. Gallerian osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti