keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Minuun maalattua

Minuun maalattua -näyttely esittelee Maria Kajankin lämminhenkisiä, pysähdyttäviä öljymaalauksia. Teosten aiheina on tavallaan maalaukseen kätkeytyviä, profiilista kuvattuja naishahmoja ja suoraan katsojaan "katsovia", suljetuin silmin kuitenkin, mutta enemmän katseelle avoinna olevia muotokuvia. Naiset vaikuttavat olevan omiin ajatuksiinsa ja tunteisiinsa vaipuneita, herkkiä sekä voimakkaita henkilöhahmoja. 

Maria Kajanki, Kaikki kaunis mitä kannan mukanani. Öljymaalaus, 2022.
Maria Kajanki, Keskeneräisyyttä. Öljymaalaus, 2022. 
Maria Kajanki, Näillä harteilla (kannan kaiken). Öljymaalaus, 2022.
Maria Kajanki, Diiva. Öljymaalaus, 2022.
Teosten teema on antanut näyttely-yleisölle samaistumiskohteita. Moni on pohtinut erityisesti profiilista kuvattujen naisten ajatuksia ja tunnetiloja. Itse koen, että he haluavat olla rauhassa, he ovat omassa maailmassaan, hyvässä ympäristössä, hyvissä ajatuksissa. 

Alla oleva maalaus on näyttelyn nimiteos, Minuun maalattua. Erityisesti tässä teoksessa henkilö vaikuttaa melkein kuin kätkeytyvän teokseen vai onko se sittenkin niin, että hän syntyy, koostuu, muotoutuu kaikista noista väreistä, mitä elämä pitää sisällään?

Maria Kajanki, Minuun maalattua. Öljymaalaus, 2022.
Yksityiskohta Maria Kajankin teoksesta Minuun maalattua.

Näyttelyn maalauksiin on ihastuttu toisaalta myös värien ja mielenkiintoisen ja vapaan sivellinjäljen vuoksi. Tästä hyvinä esimerkkeinä yläpuolella oleva yksityiskohtakuva ja alla oleva Kultaisesta maasta kasvaneet. Se on väreissään monia kontrasteja sisältävä ja melkein pelkkää yksinkertaista sivellinjälkien toistoa oleva teos, jossa silti on kaikki hienosti tasapainossa. Se on muuten näyttelyn ainoa maalaus, missä ei ole henkilöä mukana. 

Maria Kajanki, Kultaisesta maasta kasvaneet. Öljymaalaus, 2022.
On hienoa olla mukana kuulemassa tarinoita, joita ihmiset taiteessa näkevät. Kultaisesta maasta kasvaneet -maalauksesta löytyi uudelle omistajalleen merkityksellinen, henkilökohtainen sisältö ja kahden eri maailman kontrastit. 

Maria Kajankin maalaukset Kultaisesta maasta kasvaneet, Haalistuneita muistoja ja Inkaliljat.

Maria Kajankin öljymaalaukset Värit minussa, Turkoosia, Arvoitus ja Vapaa.

Maria Kajankin tussimaalaukset Mielentiloja I ja
Mielentiloja II sekä hiili-akryylimaalaus Huulipunaa II.

Näyttelykokonaisuus on hyvin yhtenäinen ja harmoninen. Maalausten sävyt toimivat hienosti yhdessä, mutta kuten edellä olleet kuvakoosteet osoittavat, näyttelyssä on silti keskenään hyvin erilaisia teoksia.  Öljymaalauksista voimakkaasti poikkeavat mustavalkoiset teokset on sijoitettu galleriassa "kulman taakse" eli yllättämään katsoja, kun siirrytään sen yhden ovelta näkymättömissä olevan seinämän taakse. Tämä seinämä on tehnyt näyttelykokemukseen ihan oman lisänsä.

Maria Kajanki, Siivet. Öljymaalaus, 2021.
Maria Kajanki, Kruunattu. Öljymaalaus 2021.

Melkein kaikki näyttelyn teokset on kehystetty ja koska taiteilija on myös turkulaisen Kehys & Galleria Funkraamin yrittäjä, niin hän on luonnollisesti tehnyt myös nämä kehystykset itse. 

Maria Kajanki, Sain uudet siivet. Öljymaalaus, 2022.

Viimeisenä kuvana teos, jota olen kutsunut näyttelyn kuningattareksi. Se on näyttelyn kohahduttavin, liikuttavin ja pysähdyttävin teos. Maalaus on kooltaan suuri, noin 140 x 120 cm ja teoksen mittakaava tuo kuvan aiheen vielä jollain lailla lähemmäs katsojaa. Siihen voisi itsekin astua mukaan ja luulen, että moni sinne haluaisikin.

Maria Kajankin edellinen näyttely Runonkulman Galleriassa oli kesällä 2018 ja aloitin tämän tekstin kirjoittamisen lukemalla blogipostaukseni tuosta näyttelystä. Löysin monia yhteyksiä aikaisempaan, vaikka toki paljon muutostakin, ja oli kiusaus lähteä tässä vertailemaan teoksia keskenään. Nyt, kun olet nähnyt kuvissa tämän hetken teoksia, niin voit käydä kurkkaamassa: Maria Kajanki, Paljain jaloin

Jos taas haluat nähdä Minuun maalattua -näyttelyn livenä, alkaa olla jo vähän kiirus. Tämä ripustus on esillä 23.7. asti ja galleria on avoinna vielä to-pe klo 11-17 ja la klo 11-15. Toivottavasti ehdit, suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti