maanantai 9. syyskuuta 2013

Teija Lehdon Metalligrafiikkaa

Jo kolmen viikon ajan Runonkulmalla on voinut nauttia paimiolaisen taidegraafikon Teija Lehdon taiteesta. Näyttely on värikäs ja lämminhenkinen. Teosten aiheista löytyy monenlaista aina Firenzen tuomiokirkon kupolista kotoisaan mustikkamukiin. Näyttely esittelee nimensä mukaisesti metalligrafiikkaa. Tekniikkana on lähes poikkeuksetta etsaus-akvatinta, teosten tyyli taas vaihtelee aiheen mukaan. 

 
Näyttelyn ripustuksen ohessa sain kuulla näyttelyesitteessä olevan teoksen, Pienet pedot päiväunilla syntymisestä. Iso laatta oli ollut valmiina pohjustettuna, ja siskon kissat olivat olleet hoidossa. Rentoina rötköttäviä, nukkuvia kissoja katsellessaan taiteilija oli alkanut piirrellä niitä laatalle sen enempää aihetta suunnittelematta. Monet muutkin teoksensa syntyvät pienistä hetkistä, esineiden inspiroimina. Kiinnostuksesta esineeseen syntyi myös oma ehdoton suosikkini näyttelyssä, kynttilänjalkoja kuvaava Uusi viini, joka alla olevassa kuvassa jää taka-alalle. 


Teija Lehto kertoo pitävänsä tarkasta piirtämisestä ja etsausviivan täsmällisyydestä. Pienellä laatalla hän voi kertoa pienen tarinan, pysäyttää ajan, nostaa pienen yksityiskohdan katseen kohteeksi. Monessa teoksessa hän on yhdistänyt osasia kahdesta kodistaan, Paimion maisemiin ja kotiympäristöön yhdistyy viitteitä Italiasta, kuvassa taiteilija esittelee teostaan Kotona.


Yleisö on ottanut näyttelyn hienosti vastaan. Suosikkeina on ollut kolmen traktorin sarja, Oliver, Reipas ja Ponteva. Tässä heistä Ponteva. Olen saanut satunnaisesti kuulla mielipiteitä ja ajatuksia eri teoksista, mutta lähes poikkeuksetta ihmisille nousee hymy huulille nuo kolme näyttelyn päättävää teosta nähdessään. Siinä viimeistään aletaan jutella. Monelle on tullut joku tuttu mieleen, jolle teokset sopisivat lahjaksi. Miehet tunnistavat traktorimerkin Porscheksi, ja jollakin on itsellä ollut juuri tuollainen, monenlaisia muistoja kuvat ovat herättäneet. :)

Näyttelyn viimeinen viikko on menossa, Runonkulman Galleria on avoinna keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 11-15, kuluvalla viikolla siis vielä kahtena päivänä Teija Lehdon Metalligrafiikkaa, tervetuloa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti