perjantai 21. maaliskuuta 2014

Mikä ihmeen lukiodiplomi?

Lukion opiskelija voi osoittaa erityisen näytön osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan taito- ja taideaineissa suorittamalla lukiodiplomin, eräänlaisen lukion päättötyön. Eri oppiaineissa diplomin suorittamisen tavat vaihtelevat. Kuvataiteen lukiodiplomin suorittamiseen opetushallitus antaa vuosittain vaihtuvat tehtävävaihtoehdot, joista opiskelija toteuttaa yhden. Kuvataiteen lukiodiplomi on teoksesta ja portfoliosta koostuva näyttö, joka suoritetaan itsenäisesti kuvataideopettajan valvonnassa.
Muutama portfolioesimerkki.
Portfoliossa opiskelija kertoo teoksensa suunnittelusta ja työskentelyn etenemisestä luonnoksin ja kokeiluin ja keräämänsä tausta-aineiston avulla. Diplomityössä osoitetaan myös kuvataiteen ja visuaalisen kulttuurin tuntemusta vertaamalla omaa tekemistä ja teosta johonkin kuvataiteen alaan tai ilmiöön.

Ensimmäinen kohtaaminen opiskelijoiden valmiiden portfolioiden kanssa on aina hyvin kiinnostava ja innostava. Myönnettäköön, että joka vuosi sorrun siihen hölmöyteen, etten alkuinnostuksessani saa muistiinpanoja tai muutakaan tekstiä aikaiseksi, ja varsinaista arviointia tehdessäni aloitan lukemisen ja tutkimisen alusta. No kai se niin kuuluukin mennä, ensin se kokemuksellinen aiheeseen tutustuminen, missä omat ajatukset ja tulkinnat saa rönsyillä miten sattuu, ja sitten seuraa muutamia analyyttisempia lukukertoja, jolloin pitää itsekin kerrata tehtävänantoja ja niitä tarkasti laadittuja arviointiperusteita.

Tehtävänannosta riippuen opiskelija voi valita teoksensa ilmaisutavaksi perinteisen kuvataiteen tavat, valokuvauksen, graafisen suunnittelun, muotoilun, ympäristön suunnittelun, arkkitehtuurin tai nykytaiteen keinot tai niiden yhdistelmän. Alla olevissa kuvissa on osa näyttelyn teoksista, jotka tekijöiden luvalla tässä julkaisen. Teoksissa on käytetty monipuolisesti erilaisia taiteen tekemisen tapoja. Olen ylpeä lahjakkaista oppilaistani ja heidän rohkeudestaan toteuttaa ideoitaan ja ottaa teoksillaan kantaa, sanoa mielipiteitään ääneen, ja kertoa ajatuksistaan kuvataiteen avulla.

Pipsa Vuorio. The bad foodrevolution.
Essi Alila. Hallittu uni.
Amanda Dravantti. Jokapäiväinen ruokamme.
Meri Kaarto. Osa kuvasarjaa: Se ei ole väärin, jos kukaan muu ei kuule.
Reea Ruusuvuori. Pieni palanen videoteosta "Olipa kerran uni".
Näyttely on saanut viikon jatkoajan, siitä yksinkertaisesta syystä,  lopullinen kahden opettajan tekemä arviointi teoksista on vielä kesken. Sen uskallan varmaan tässäkin sanoa, että ihan mukavia arvosanoja näistä teoksista on kyllä odotettavissa. :) Uudenkaupungin ja Laitilan lukioiden kuvataiteen lukiodiplominäyttely on esillä Runonkulman Gallerian Pikkugalleriassa, ja teokset ovat esillä vielä yhden päivän, lauantain 22.3, klo 11-15.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti