keskiviikko 27. heinäkuuta 2016

Hellehattaroita

Heinäkuun alussa avattiin Runonkulman Galleriaan Hellehattaroita -taidenäyttely.

 
Avajaispäivänä taivaalla leijaili sopivasti hellehattaroita ja avajaiset aloitettiin ihanassa kesäsäässä gallerian ulkopuolella. Kuvassa raumalaiset taiteilijat, vasemmalta Tarja Tanhuanpää, Jenny Vuorela, Taru-Taina Nora ja Heli Väisänen. He kuuluvat kaikki raumalaiseen Keramos-ryhmään, ja kaikilta onkin näyttelyssä esillä keramiikkaa ja Heliltä lisäksi taidegrafiikkkaa.

Näyttelyssä on teoksia paljon, teemoiltaan kesäisen iloista ja huoletonta. Teoksissa on tuulahdus hyvyyttä ja postiivisuutta.

   
Moni näyttelyvieras on myös vakavoitunut ja pysähtynyt jonkin koskettavan teoksen äärelle. Nämä Taru-Taina Noran teokset ovat olleet erityisesti pysähdyttäviä, ja vetäneet yleisöä hiljaisiin mietteisiin. Vasemmalla pienoisveistos "Luottamus" ja oikealla reliefi "Uusi ystävyys."
   
Taru-Taina Noran keraamiset seinäreliefit "Kevättuuli", "Huomenta" ja "Uusi ystävyys".
     
 Taru-Taina Noran "Riemu". Myös taustalla näkyy Taru-Tainan teoksia.

  
Kesätunnelmissa, "Rantakalliolla" ja "Vesielämää", Taru-Taina Noran keramiikkaa.

Jenny Vuorela on tuonut Hellehattaroita-näyttelyyn sarjan veikeitä "otuksia". Kuvissa "Kapteeni koukku", "Mielenrauhaa ja helminauhaa", "Fiini" ja "Seilori". Näyttelyssä on mukana yhteensä 12 otusta, ja jollain pienellä asennolla, eleellä, esineellä ne kukin kertovat luonteestaan ja elämästään omaa tarinaansa ja vetoavat inhimillisyydellään. 

   
Jenny Vuorelan "Puutarhuri" ja "Palmun alle".

     
Otusten lisäksi Jenny Vuorelalta on näyttelyssä tämä
hätkähdyttävä ja taidokas veistos "Piikkilankaa ja lettejä".

 
Tarja Tanhuanpää on tehnyt näyttelyyn sarjan naishahmoja, vasemmalta "Lady Philippiina", "Lasitar Vilina" ja "Lady Serafia". Tarjan teosten kasvojen piirteet ovat hyvin vähäeleisiä, mutta jotenkin ihmeellisesti näissä veistoksissa on luonnetta ja voimaa. 

Kukkateemaa Tarja Tanhuanpään naishahmoissa, "Kaunokki Milia" ja "Kaunokki "Midia". 

   

Heli Väisäsen keramiikkateokset, vasemmalla reliefi "Kesäyön onni" ja oikealla veistos"Huojuvat".


Taidegrafiikan vedoksissa Heli Väisänen käyttää tekniikkana etsausta ja akvatintaa. Kuten keramiikkateoksissaan, myös hänen grafiikan aiheissaan on usein naishahmoja. Teosten teemat ovat herkkiä, ja moni niistä nostaa esiin hellyyttä ja rakkautta. Vasemmalla "Sumujen saari" ja oikealla "Silittäjä".      

 
Osa Heli Väisäsen grafiikasta pohdiskelee elämää, naiseuden tuntoja ja tilanteita. Alleviivaisin sanaa pohdiskelu. Taiteilija on saanut pieniin ja suloisiin kuva-aiheisiin aikamoisen annoksen elämänmakua. Tässä kuvissa vedokset "Juuret" ja "Kupla.

Heli Väisäsen etsaus-akvatintavedos "Levollinen",
 alapuolellaan Tarja Tanhuanpään "Vedetär Lygia". 
Tähän lopuksi vielä osoitus näyttelyn teosten yhteensopivuudesta. Hellehattaroita-näyttelyssä on kaiken kaikkiaan 67 eri teosta neljältä eri taiteilijalta. Näyttely on teosten suuresta määrästä huolimatta hyvä kokonaisuus, ja näiden neljän naisen työt tukevat ja korostavat toisiaan.

Hellehattaroita on esillä Runonkulman Galleriassa vielä kuluvan viikon, ke-pe klo 11-18 ja la klo 11-15, tervetuloa ihastumaan tähän näyttelyyn! Ja osoitehan on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti