lauantai 22. heinäkuuta 2017

Jakke Haapasen Toivon kipinät


Heinäkuun näyttelyssämme Toivon kipinät on esillä espoolaisen Jakke Haapasen surrealistisia öljyvärimaalauksia. Näyttelyn teokset ovat vuosilta 2015-2017. Taiteilija kertoo maalaavansa useampaa teosta samaan aikaan, samoja yksityiskohtia saattaa toistua eri teoksissa, ja siten näyttelykokonaisuudesta tulee yhtenäinen ja tarinallinenkin. Teosten tarinoita monet näyttelyvieraat ovatkin jääneet pohtimaan, ja löytäneet niistä erilaisia sisältöjä.
Jakke Haapanen. Se on pienestä kiinni. Öljyvärimaalaus, 2016.
Jakke Haapasen taidetta on usein verrattu Salvador Dalin  tai René Magritten maalauksiin. Monesta teoksesta voikin löytää viitteitä näiden kuuluisien surrealistien teoksiin, mutta taiteilijan tyyli on kuitenkin jo muodostunut selvästi tunnistettavaksi ja hänen omakseen. Maalausjälki on hyvin pikkutarkkaa, ja yksityiskohtien yhdistäminen on oivaltavaa. Katsojaa sekä huvittaa että pysähdyttää. Yllättäen tämä taide on myös vakavaa. 


Jakke Haapanen. Pää pilvissä. Öljyvärimaalaus, 2016.
Jakke Haapanen. Pysäkki. Öljyvärimaalaus, 2017.
Jakke Haapanen. Virtahepo. Öljyvärimaalaus, 2017.

Jakke Haapanen. Taulu. Öljyvärimaalaus, 2017.

Yllä olevassa teoksessa kolmiulotteisuuden illuusio on toteutettu taitavasti. Maalausta aivan läheltä katsoessakaan ei heti huomaa, että teoksessa ei olekaan ympärillä oikeaa kehystä vaan sekin on öljyvärein maalattu. 
Kolmen Malja -maalauksen muodostama komea kokonaisuus.
Yksityiskohtien runsaudesta poiketen näyttelyssä on myös komea kokonaisuus Malja -teemasta. Kolmen voimakasvärisen ja pelkistetyn maalauksen sarja on itsessään pysäyttävä ja jokaisessa maalauksessa erikseen on oma vahva tunnelmansa ja sisältönsä.

Jakke Haapanen. Malja 6. Öljyvärimaalaus, 2017.
Jakke Haapanen. Malja 4. Öljyvärimaalaus, 2017.
Jakke Haapanen. Loppuun palanut. Veistos, 2016.


Näyttelyssä on myös kaksi veistosta palaneista tulitikuista. Sama teema löytyy maalauksistakin. Tulitikku kuvaa taiteilijaa itseään ja teoksissa toistuva kevyt höyhen hänen vaimoaan. Pariskunta tekee sekä taiteen että käsityön alalla yhteistyötä. Jaana Ojalainen tekee mm. HienoStella -yrityksen koruja, joihin Jakke Haapanen tekee luontoaiheisia kuvituksia.

Jaana Ojalaisen ja Jakke Haapasen yhteistyötä, HienoStellan korvakoruja.
Jakke Haapasen Pienoistaidetta, "Taidetikkuja".
Toivon kipinät -näyttely on esillä 29.7. asti Runonkulman Galleriassa, vielä viikon verran ehdit siis poiketa tutustumaan ja ihastumaan näyttelyyn. Osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki ja galleria on avoinna ke-pe klo 11-18 ja la klo 11-15. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti