sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Jari Sandholm - Luodolla uimassa

Jari Sandholm Kokemäeltä on tuonut Runonkulman Galleriaan taottuja veistoksiaan. Sandholm on tehnyt harrastuksen omaisesti töitä ahjon ja alasimen ääressä jo vuodesta 1982. Vähitellen tekemisestä ja takomisesta kehittyi sivutoimi ammatillisen oppilaitoksen opinto-ohjaajan työn ohelle. Vanhimmat nyt esillä olevan näyttelyn "Luodolla uimassa" teokset ovat jo vuodelta 1995, uusimmat tältä vuodelta. Moni veistoksista onkin jo yksityisomistuksessa ja saatu lainaan näyttelyä varten. Aikaisemmin taiteilija pitänyt muutamia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut kotiseutunsa yhteisnäyttelyihin.

Yleisnäkymää Jari Sandholmin näyttelystä Luodolla uimassa.
Näyttelyn nimikkoteos, Luodolla uimassa. Jari Sandholm.
Tekniikka taidetaonnassa on sama kuin perinteisissä sepäntöissä. Taiteen tekemisen lisäksi Sandholm saakin monenlaisia tilaustöitä asiakkailta, mm. portteja, puukkoja, kaiteita, kynttilänjalkoja, hautaristejä... 

 
Kuvissa Jari Sandholmin teokset Krusifiksi 2, Krusifiksi 5 ja Lady in Black. Oikealla lähikuva Krusifiksi 5 -reliefistä. Reliefien ja pienoisveistosten tekeminen on aina taiteilijaa kiinnostanut.

Etualalla rautanauloja ja taka-alalla liikkeessä olevia ihmishahmoja, Jari Sandholm.
1990-luvun puolestavälistä Jari Sandholm on työskennellyt erilaisten ihmishahmojen parissa, joita tässä Runonkulman Gallerian näyttelyssäkin on useita esillä. Olennaista näissä on kehon liike, kuten kaksi teosta on nimettykin. Yllä olevissa kuvissa on tunnelmaltaan ja tekniseltä toteutukseltaankin kaksi hyvin erityylistä hahmoa, vasemmalla Entree ja oikealla Auringonkantaja. Ihmishahmoissa on hienoa veistoksellista dynamiikkaa, esiin nousee tehokas liikkeen tuntu. Tapa, miten nämä taideteokset ottavat tilaa on mielenkiintoinen, teoksissa on kaikessa pelkistyneisyydessäänkin voimaa.

Jari Sandholm. Tyttö ja vene.
Yllä oleva Tyttö ja vene -teos on tunnelmaltaan mielestäni vangitsevin näyttelyn teoksista. Teoksen sijoittelu näyttelyssä katsojan silmän korkeudelle tehostaa vaikutelmaa hyvin ja aihe tulee siten lähemmäs katsojaa. Sen rauhallisuus ja täydellinen tasapaino luo hyvin ajattoman vaikutelman.

Luodolla uimassa -näyttely on Runonkulman Galleriassa esillä 25.10. asti. Tervetuloa tutustumaan teoksiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti