keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Rajat, kalligrafiaa ja huopataidetta

Toukokuun puoleen väliin asti Runonkulman Galleriassa on esillä Rajat-näyttely, jossa on esillä Piritta Mäkisen huovutustaidettta ja Sarikka Vuorenojan kalligrafiaa ja akryylimaalauksia. Molemmat naiset ovat porilaisia ja ovat aikaisemminkin pitäneet yhteisnäyttelyitä. Galleria tuli heille tutuksi, kun he olivat mukana Pikkukylän Puodin Hetki ennen talviaikaa -tapahtumassa viime syksynä, silloin tuotemyynnillä, nyt taiteella.

Piritta ja Sarikka olivat keskustelleet näyttelyn teemaan liittyvistä ajatuksistaan, mutta toistensa teoksia he eivät olleet ennen näyttelyn rakentamista nähneet. Rakentamisen yhteydessä he iloitsivat teostensa yhtenäisestä tyylistä, ja näyttelykokonaisuus onkin hyvin selkeä ja tyylikäs ja teokset keskustelevat keskenään.

Kuvan etualalla on Piritta Mäkisen ja Sarikka Vuorenojan yhteisteos Rajat-näyttelyssä, Kätkettyä.
    
 Yksittäisiä helmiä Kätkettyä teoksesta, kalligrafiaa ja huovutusta.

Piritta Mäkinen, Hurmioidu. Huovutus, 2018.
Sarikka Vuorenoja, Salaisuus. Akryylimaalaus, 2018.
Piritta Mäkinen kertoo huovuttamisen olevan hänelle väline tarinan kerrontaan ja tunnetilojen ilmaisuun. Huovutusprosessi on hänelle tutkimusmatka, jolla hän kohtaa kaikki ne mahdollisuudet, joita ihastuttavat ja elävät sävyt ja muodot ja pinnat tarjoavat. Hän käyttää usein teoksissaan villan lisäksi kierrätysmateriaalia. Piritta on Kehräämö Mustalampaan yrittäjä ja tekee myös käyttötuotteita.

  
Vasemman kuvan etualalla Piritta Mäkisen neulahuovuttamalla toteutettu veistos 
Kerrostumia ja oikealla yksityiskohta hänen teoksestaan Olipa kerran.
Piritta Mäkisen Unelmatehdas, huovutus ja kierrätysmateriaali, vuodelta 2016
sekä huovutusteokset Kohti I ja II vuodelta 2018.
Sarikka Vuorenoja kiinnostui kalligrafiasta harrastuksen kautta niin paljon, että se johti myös ammattiin kouluttautumiseen. Teksti on Sarikkalle tärkein inspiraation lähde ja lähtökohta taiteelle, värisävyt ovat enimmäkseen musta-valkoisia. Hän tekee myös tilaustöitä ja toimii kalligrafian tuntiopettajana kansalaisopistossa. Uusin aluevaltaus hänelle on abstrakti akryylimaalaus, ja näitä maalauksia on Rajat-näyttelyssäkin nyt esillä.

Sarikka Vuorenojan tölkkikynällä tehtyä kalligrafiaa, 2018.
  
Yläpuolella Sarikka Vuorenojan kalligrafiateokset Saima ja Maailmani.

Sarikka Vuorenoja, Ranta. Akryylimaalaus, 2018.

Rajat-näyttely on esillä Runonkulman Galleriassa 19.5. asti. Silloin Piritta Mäkinen on paikalla galleriassa vetämässä kukkahuovutustyöpajaa klo 12-15. Varaa aikaa noin puoli tuntia kukkasen tekoon ja 6 euroa materiaalimaksuun. Kesä- ja heinäkuussa on myös tulossa huovutus- ja kalliagrafiatyöpajoja, joten seuraa ilmoittelua facebookissa ja täällä. Muista sitä ennen kuitenkin tutustua myös tähän hienoon näyttelyyn!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti