tiistai 19. kesäkuuta 2018

Paperisydän

Niina Keltamäen Paperisydän-näyttelyssä on esillä eri tekniikoin toteutettua paperitaidetta. Teoksista osa on kolmiulotteista, veistoksellista, osa seinäpinnoille ripustettua, mutta nekin muodostavat yhdessä valon ja varjon kanssa kolmiulotteisuuden tuntua. 

Niina Keltamäki, Varjotanssi. Käsintehty paperi, joomchi/paperihuovutus, 2017.

Niina Keltamäki, Structure. Mulperipaperi ja joomchi/paperihuovutus, 2018.
Niina Keltamäki on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Hän on kirjansitoja ja on viime vuosina opiskellut kuvataidetta ja osallistunut ahkerasti näyttelytoimintaan. Niina itse kuvailee paperia taiteen materiaalina kiehtovana, siinä yhdistyy voimakkuus ja herkkyys. Prosessi kuidusta valmiiksi teokseksi on hidas, mietiskelevä ja kiireetön työskentely antaa tilaa ajatuksille.

Paperisydän-näyttelyssä on esillä sekä eri luonnonkuiduista ja käsintehdystä paperista toteutettuja teoksia että taiteilijakirjoja. Taiteilijakirjoissa teoksen lähtökohtana on kirjan muoto, sivujen sidos, mutta teos on kuitenkin muuta kuin luettava kirja, se on itsenäinen taideteos.

         
Niina Keltamäki, 4 elementtiä, Ilma ja Tuli. Taiteilijakirjat, 2017.
           
 Niina Keltamäki, 4 elementtiä, Vesi ja Maa. Taiteilijakirjat, 2017.

      

Yläpuolella kuvissa on yksityiskohta teoksesta Yli meren, paperihuovutusteos Dots II, toinen yksityiskohta teoksesta Yli meren ja teos Dots I.

Pelkistetyt teosten muodot nostavat hienosti vaihtelevien materiaalien pintarakennetta esiin, katse kiinnittyy helposti materiaalintuntuun. Materiaaleista teoksissa on vaihtelevasti mm. pellavaa, raparperia, silkkipaperia, nahkaa ja puurouhetta. Kiehtovien muotojen ja pintarakenteiden yksityiskohtien lisäksi teoksissa on myös sisältöä. Vai mitä sanotte esimerkiksi alla olevista teoksista.

Niina Keltamäki, Kultainen sydän. Käsintehty paperi, puurouhe, pigmentti ja akryyli, 2016.       
Yksityiskohta Niina Keltamäen teoksesta Kultainen sydän. 
Niina Keltamäki, Sulle ja mulle. Taka-alalla teos Unohdettu. Molemmat teokset vuodelta 2016.
              
Niina Keltamäen teos Painolasti. Taiteilijakirja, käsintehtyä paperia, 
luonnonkuitia, puumurskaa ja pellavaa, vuodelta 2016. 

Paperisydän-näyttely on esillä enää tämän viikon tiistaista torstaihin klo 11-17. Näyttelyn viimeinen päivä on siis juuri ennen juhannusta, muista vielä poiketa tutustumassa teoksiin ja myös mynnissä oleviin taidokkaasti sidottuihin kirjoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti