torstai 19. heinäkuuta 2018

Paljain jaloin

Maria Kajankin näyttelyteoksista löytyy sekä eloisuutta että pysähtyneisyyttä, samaan aikaan herkkyyttä ja päättäväisyyttä. Teosten henkilöt ovat lapsia tai nuoria aikuisia, joista huokuu itsevarmuutta ja luottamusta elämään.

Maria Kajanki. Kolmen teoksen sarja Paljain jaloin. Oikealla teos Hyppy. Akryyli levylle, 2018.
Yläpuolella oleva kolmen maalauksen sarja on näyttelyn nimikkoteos, Paljain jaloin. Tämä ja teos Hyppy ovat ainoat näyttelyn mustavalkoiset aiheet, ja niissä on käytetty akryylivärin lisäksi myös lyijykynää. Voimakas musta tausta tuokin hienon kontrastin ohuella värillä ja herkällä lyijykynäviivalla toteutettuihin jalkojen muotoihin.

Taiteilija on kertonut ajatuksiaan teemasta näin:  "Joskus paljain jaloin kulkeminen on keveää ja vaivatonta, suorastaan lennokasta... Toisinaan paljasjalkaisuus voi olla kivuliasta ja haavoittavaa. Paljaat jalat ovat herkkiä haavoittumaan - niin kuin herkkä mielikin."

              
Yläpuolella on Maria Kajankin teokset Pää jo pilvissä ja Hyppään vaan sen yli. Poikkeuksellinen ja voimakas rajaus nostaa liikkeen tuntua enemmän esiin ja toisaalta hyppynarun muoto tasapainottaa teoksia hienosti. Näissä teoksissa tulee esiin myös taustan sivellinjäljen suunnan vaikutus teoksen tulkinnassa. Pää jo pilvissä -teoksen liike on hallitumpi tai harkitumpi, Hyppään vaan sen yli taas on vaikutelmaltaan paljon lennokkaampi ja riehakkaampi.

   
                         Kankaalle maalatut akryylimaalaukset, Kasvu ja Lettipää.

Maria Kajanki. Olet vapaa lähtemään. Akryyli levylle, 2018.
Maria Kajanki. Mikael. Akryyli levylle, 2018.
Ykistyiskohta maalauksesta Mikael.
Näyttelyteokset koskettavat. Niistä on löytynyt muistoja, lohtua suureen suruun ja inspiraatiotakin. Kuten taiteilija itsekin kuvaili, teoksiin ja niiden tunnelmiin on mahdollista samaistua, kun jää tilaa tulkinnalle. Kasvojen jättäminen pois aiheista on siten tarkoituksellinen ratkaisu. Teoksissa voi olla kuka vaan.

Osa näyttelystä on naivistiseen tyyliin maalattua kaupunkiteemaa. Teoksia yhdistää hyvin tiiviisti rakennetut näkymät ja tummien värien ja pastellisävyjen käyttö. Vain joissakin teoksista näkyy elämää ja katukuvaa, muuten kaikki tapahtuva kätkeytyy värikkäiden ikkunoiden taakse. Alapuolella teokset Meidän kortteli ja Matkalla kotiin.

           
Maria Kajanki. Tyttö sinisestä talosta, Poika harmaasta talosta ja Tyttö punaisesta talosta. Akryylimaalaus, 2018.

Yksityiskohta Maria Kajankin maalauksesta Tyttö sinisestä talosta.
Maria Kajanki on kotoisin Varkaudesta ja asuu Naantalissa ja oman taiteen tekemisen lisäksi työskentelee kuvataiteen lehtorina. Hän on aikaisemmin pitänyt näyttelyitä lähiseudulla. Paljain jaloin -näyttely on esillä Runonkulman Galleriassa 28.7. asti. Heinäkuussa galleria on avoinna ke-pe 11-17 ja la 11-15, tervetuloa! Osoite on Ylinenkatu 38B Uusikaupunki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti