sunnuntai 30. toukokuuta 2021

Heta Pöyry ja Valon pituus

Heta Pöyryn Valon pituus -näyttelyn teosten aiheissa esiintyy pysähtyneitä, rajamailla ja tilojen rajoilla olevia henkilöitä ja osassa teoksista myös tyhjiä tiloja, arkkitehtonisia rakenteita. 

Pöyry on kotoisin Mikkelistä, hän on opiskellut kuvataidekasvatusta Lapin Yliopistossa ja työskennellyt viime vuodet kuvataiteen opettajana Loimaalla. Päivätyönsä ohessa hän tekee aktiivisesti omaa taidetta, useimmiten taidegrafiikkaa, mutta tässä näyttelyssä kaikki teokset ovat kartongille piirrettyjä lyijykynäpiirroksia. 

Heta Pöyry, Kaipuu. Lyijykynäpiirros kartongille.

Heta Pöyry, Portaat. Lyijykynäpiirros kartongille.

Heta Pöyry, Piilo. Lyijykynäpiirros kartongille.
Piirroksissa eletään valojen ja varjojen välimaastossa. Tilat ovat joko rajaavia, pysäyttäviä nurkkia tai tiloja, joiden suojaan voi päästä siirtymällä vaikka läpi seinän. Aiheet jättävät kiehtovalla tavalla henkilöiden tunnetilan avoimeksi. On melkein pakko pohdiskella, mitä tietyn piirroksen hahmo pohtii, miksi hän on siinä missä on, mihin hän pyrkii, mitä hän toivoo.

Heta Pöyry, Nurkka. Lyijykynäpiirros kartongille.
Lähes kaikissa teoksissa on tehokas musta pinta tuomassa kontrastin herkälle piirrosviivalle, jolla henkilöt on toteutettu. Tummuus liittyy myös suoraan teosten sisältöön, varjoihin vetäytyvien henkilöiden piilona, turvana tai ehkä uhkaavana paikkana?

Heta Pöyry, Hiljaa. Lyijykynäpiirros kartongille.

Heta Pöyry, Portti. Lyijykynäpiirros kartongille.

Heta Pöyry, Haaveiden talo I, II ja III. Lyijykynäpiirros kartongille.

Tyhjien tilojen kuvauksissa korostuu kolmiulotteisuuden tuntu, mikä on toteutettu taitavasti valöörien vaihtelulla. Tyhjät tilatkin vaikuttavat olevan tyhjyydessä, leijuvan ei missään. 

Taiteilija itse on kertonut teostensa teemojen nousevan yksinäisyydestä. Yksinäisyys ja melankolisuus on noussut aiheiksi taiteilijan pohdiskeltua ihmisten välistä vuorovaikutusta ja kohtaamista, sitä, miten ihmisten on välillä vaikea aidosti kohdata toisiaan ja olla läsnä.

Heta Pöyry, Kaunotar. Lyijykynäpiirros kartongille.

Yksityiskohta Heta Pöyryn lyijykynäpiirroksesta Kaunotar.

Valon pituus on paitsi ajatuksia herättävä, myös taitavaa ja monipuolista lyijykynätekniikkaa esittelevä näyttely ja on sitä paitsi Runonkulman Gallerin melkein kahdeksan vuoden historiassa ensimmäinen lyijykynäpiirrosten näyttely! Kokonaisuus on esillä meillä 12.6. asti ja avoinna ke 16-19 ja la 11-15, tervetuloa! Gallerian osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki.


1 kommentti: