tiistai 27. syyskuuta 2022

Yhteyksiä

Yhteyksiä-näyttely esittelee uusikaupunkilaisen Moninaiset-ryhmän, Auli Sormusen, Hannele Salmelan, Susanna Pihlajan ja Mervi Levasen sekatekniikoin tehtyjä maalauksia ja keraamisia veistoksia. Ryhmän ensimmäinen näyttely oli vuonna 2011 Kulttuurikeskus Crusellissa ja sen jälkeen olemme pitäneet useampia näyttelyitä yhdessä ja erikseen. 

Näyttelyn teeman "Yhteyksiä" sovimme viime talven aikana ja siitä asti olemme käsitelleet aihetta tahoillamme, kukin omista ajatuksistamme ja lähtökohdistamme käsin. Yhteistä näyttelyä suunnittelimme oikeastaan vasta vuoden päähän, mutta minä, Mervi, Runonkulman Gallerian galleristi innostuinkin ehdottamaan näyttelyä jo melko pikaisella aikataululla. Kesällä päätimme, että kokonaisuus tulee onnistumaan ja kun elokuun lopussa toimme uudet työmme galleriatilaan, huomasimme niiden jälleen kerran toimivan upeasti yhdessä.

Hannele Salmela, Vain öisin liikkuvat haltijat. Sekatekniikka, 2022.
Mervi Levanen, Aina luonani. Korkean polton keramiikkaa, 2022.
Ensimmäisinä galleriatilaan tuotiin yläpuolella olevat teokset, Hannele Salmelan Vain öisin liikkuvat haltijat ja oma keramiikkaveistokseni, Aina luonani. Ne asettuivat ensimmäiselle niille katsotulle paikalle, lähelle toisiaan. Yllättävä yhteys löytyi heti, henkilöiden vaatetuksen väreistä ja kultaisesta hohteesta, mikä molemmista teoksista huokuu. 
Auli Sormunen: Maaemon tytär. Keramiikka, liima, massa, öljyväri ja kierrätysmateriaali, 2022. 
Ikuru. Sekatekniikka paperille, 2008.

Auli Sormunen, Maaemon tytär.
Keramiikka, liima, massa,öljyväri ja kierrätysmateriaali, 2022.
Auli Sormusen kookas keraaminen veistos Maaemon tytär vastaanottaa näyttelyvieraan tilaan. Surumielisenä se katsoo suoraan sinuun, hymyilee kuitenkin vähäsen ja ojentaa käsissään olevia roskia. Teos on hyvin vaikuttava ja luonnontilaan kantaa ottava. 

Auli Sormunen, Jättäkää edes haavat. Akryyli/öljymaalaus levylle, 2021.
Myös teos Jättäkää edes haavat kuvailee tekijänsä, Auli Sormusen luontosuhdetta ja surua metsien tuhoutumisesta. Nämä kaksi voimakasta teosta ovat tehneet näyttely-yleisöön suuren vaikutuksen. 

Susanna Pihlaja, Vanha tieto. Akryyli/sekatekniikka, 2022.
Mervi Levanen, Hetki aikojen väliltä. Korkean polton keramiikkaa, 2022.
Mervi Levanen, Hetki aikojen väliltä. Korkean polton keramiikkaa, 2022.
Hannele Salmela, Tulee uusi lehti, pieni ääretön. Kollaasi, 2022.
Alapuolella yksityiskohtia teoksesta.

 

Näyttelystä löytyy meiltä muiltakin luontosuhteen pohdintaa, kuten yläpuolella olevissa teoksissa. 
Kaikenlaisten teostemme välillä olevien yhteyksien löytäminen on ollut ilahduttavaa. Itsestään selvimpänä yhteytenä teoksissa näkyy naiseus, mutta myös jo mainittu luontosuhde tulee erilaisissa yksityiskohdissa esille. Yksityiskohtia, värejä, muotoja, pintoja, materiaaleja, teemoja. Kiinnostavaa oli huomata, että lähes kaikissa teoksissa hiuksilla tai juurakoilla on iso rooli ja välillä ne ovatkin sitten yhtä ja samaa. 
Susanna Pihlaja, Salaisuus. Akryyli/sekatekniikka, 2022.
Yksityiskohta Susanna Pihlajan teoksesta Salaisuus.
Hannele Salmela, Miksi en koskaan sanonut. Sekatekniikka. 2022.
Mervi Levanen, Yhteisiltä juurilta (Amandat). Korkeanpolton keramiikkaa, 2022.

Pintaa syvemmälle pohtien kaikissa teoksissa on haikeutta, menneiden muistelemista ja jonkinlaista luopumista. Omat kokemuksemme johdattavat taidettamme ja väistämättä teoksiin tulee mukaan omaa elämäämme, mutta myös tunteita ajan ilmiöihin ja maailman tapahtumiin liittyen. Uskon ja olen itse asiassa jo monet kerrat nähnytkin, että näyttelyn surumielisestä pohjavireestä huolimatta siitä saa myös voimia ja toivoa. Teosten tunnetiloihin voi samaistua ja niistä löytyy myös seikkailua ja rakkautta. 

Hannele Salmela, Elopellon laulu I. Kollaasi, 2022.
Mervi Levanen, Yhteen juurtuneet. Korkean polton keramiikkaa, 2022.
Susanna Pihlaja, Haukiratsu. Akryyli/sekatekniikka, 2022.
Auli Sormunen, Maaemon tyttären jalat. Keramiikkaa.

Yhteyksiä-näyttely on esillä Runonkulman Galleriassa 1.10. asti ja avoinna vielä keskiviikkona klo 16-19 ja lauantaina klo 11-15. Galleriaan on vapaa pääsy ja osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki. Tulethan vielä käymään! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti