torstai 20. lokakuuta 2022

Et ole nähnyt vielä, mitään

Tutustuin raumalaisen Veli-Matti Selinin taiteeseen noin vuosi sitten, kun hän haki mukaan abstraktin taiteen teemanäyttelyyn vaikuttavilla digitaalisilla piirroksillaan. Samassa yhteydessä tuli puheeksi, että teoksia on useampia, ja ehdotin, että niistä saataisiin koottua koko näyttely Runonkulman Galleriaan. Nyt tämä sarjallinen, 20 teosta sisältävä näyttely "Et ole nähnyt vielä, mitään" on ripustettu hienoksi kokonaisuudeksi gallerian seinille.

Veli-Matti Selin tunnetaan taidegraafikkona ja hän on Rauman Taidegraafikoiden ja Rauman Taiteilijaseuran jäsen. Taidegrafiikan tekeminen on ollut häneltä pitkään tauolla, mutta tietokoneella, digitaalisella piirtopöydällä ja piirtämiseen soveltuvilla ohjelmilla hän on tuonut teoksiinsa taidegrafiikasta tuttuja piirteitä. Hän vertaakin työskentelytavan kerroksittaisuutta serigrafian pintoihin. 

Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 2.
Veli-Matti Selin on työstänyt digitaalisen piirtämisen tekniikkaa monenlaisilla aiheilla ja toisistaan hyvinkin poikkeavilla tyyleillä. Erilaisten vaiheiden kautta löytyi näyttelyn teossarjassa nähtävä kolmiulotteinen, tiimalasimainen muoto, mitä vertikaali musta viivasto korostaa. Tämän tekstin kolme ensimmäistä kuvaa ovat sarjan alkupuolelta ja niissä tuo musta viiva kulkee teoksen pintaa pitkin. Huomaa kaikissa näissä myös tuo valkoinen jokin, mikä se mielestäsi on? Monille se on lintu tai jokin muu hahmo.  Tuo "paperisuikale" lisää teosten kollaasimaista tuntua, sen voi melkein nostaa teoksen pinnasta irti, niin vahva on kolmiulotteisuuden vaikutelma. 

Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 3.
Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 5.
Osassa näyttelyteoksista mustan viivan vierellä on varjostusta ja se lisää entisestään aiheiden kolmiulotteisuutta. Muutamissa teoksissa onkin melkein kuin kankaan laskoksia, kuten alla olevassa kuvassa hyvin näkyy. Valo on tässä teoksessa myös hyvin olennainen, muoto tulee melkein käsin kosketeltavaksi vielä valokuvan kauttakin nähtynä näköjään.
Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 19.
Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 20.

Värit ja pintarakenteet ovat olleet olennaisena osana teossarjassa. Mielikuva tietokoneella piirtämisestä voi helposti olla sellainen, että tekeminen on nopeaa hiirellä klikkailua. Pienelläkin syventymisellä ja teoksia tarkastelemalla voi löytää lukemattomia erilaisia aiheita ja pintoja ja visuaalisia ratkaisuja, mistä teosten tunnelma syntyy. Näyttelyssä esillä oleviin teoksiin ovat vaikuttaneet mm. kineettinen taide ja pop-taide, alapuolella hyviä esimerkkejä näistä ja myös yksityiskohtakuvia.
Veli-Matti Selin, "Et ole nähnyt vielä, mitään" -näyttelyn teoksia Runonkulman Galleriassa.

Veli-Matti Selin, yksityiskohta teoksesta Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 28.

Veli-Matti Selin, yksityiskohta teoksesta Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 28.

Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 30.

En tiedä saanko ajatustani puettua oikein sanoiksi, mutta olen tämän näyttelyn teosten äärellä usein ajatellut syventymistä yhden taideteoksen tekemiseen. Digitekniikka antaa loputtomasti mahdollisuuksia kokeilla, korjailla, muuttaa, lisätä ja poistaa. Edellä mainitsin, että tekniikka antaa mielikuvan nopeasta tekemisestä. Siinäkin on kuitenkin kyse harkinnasta ja valintojen tekemisestä. Elämässämme on monissa asioissa vallalla nopean suorittamisen pyrkimys, ja nämä teokset ovat saaneet minut pohtimaan hidastamista, harkintaa, vaihtoehtojen hakemista, syventymistä tekemiseen. Voi kun kaikelle, mitä teemme olisi aivan rauhallista aikaa. Sama koskee näiden teosten kokemista. Katso kaukaa, tutki läheltä, näe pintaa syvemmälle ja löydä uusia maailmoja. 

Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 17.
Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 13.

Näyttelyn nimi "Et ole nähnyt vielä, mitään", viittaa taiteilijan mukaan ympärillämme olevaan jatkuvaan kuvatulvaan. Osaltaan sekin liittyy kokemusympäristömme hektisyyteen, näemme niin paljon, ettemme oikeastaan ehdi nähdä. Tässä näyttelyssä voit nähdä ja kokea edelleen jotain uutta. Ja näyttelyn jälkeen et ole nähnyt vieläkään mitään. 


Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vieläkään, mitään.

Teokset ovat pigmenttimustevedoksia laadukkaalle Hahnemühle-paperille. Vedossarjan viimeinen teos, mikä on kuvaavasti nimeltään Et ole nähnyt vieläkään, mitään, on tulostettu metallipinnalle. 

Loppuun laitan vielä kuvan teoksesta, mistä on näyttelyn kuluessa muodostunut itselleni voimaannuttava.
Veli-Matti Selin, Et ole nähnyt vielä, mitään. Kuva 8.

Et ole nähnyt vielä, mitään -näyttely on esillä 29.10. asti. Seinille ripustetun näyttelyn lisäksi mukana on kahdessa lattiatelineessä runsaasti irtovedoksia. Moni näyttelyvieras onkin todennut, että tässähän on oikeastaan katsottavana kolme erillistä näyttelykokonaisuutta. Kannattaa siis tulla käymään! Runonkulman Gallerian aukiolot ovat ke 16-19 ja la 11-15. Osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki. Tervetuloa!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti