tiistai 15. elokuuta 2023

Tuntumia

Runonkulman Galleriassa on parhaillaan esillä Taru-Taina Noran ja Heli Väisäsen viidestoista yhteinen näyttely "Tuntumia". Tämän näyttelyn lisäksi nämä aktiiviset naiset ovat pitäneet monia yksityisnäyttelyitä ja olleet mukana erilaisissa näyttelykokoonpanoissa. Runonkulman Galleriakin oli heille molemmille jo ennestään tuttu näyttelypaikka. Näyttelyn rakentaminen keskenään hyvin yhteen sopivien teosten kanssa sujui helposti ja kokonaisuutta onkin yleisön puolelta kiitelty. 
Näkymä Taru-Taina Noran ja Heli Väisäsen Tuntumia-näyttelystä.

Nora on tehnyt keramiikkaa jo aivan nuoresta asti ja myös Väisänen on aloittanut taiteen tekemisen jo opiskeluaikoinaan, ensin taidegrafiikasta, mutta pian myös keramiikka vei hänet mennessään. 

Taru-Taina Nora, Ingrid. Keramiikka, 2023.
Tuntumia-näyttelyssä Noralta on mukana kolme vaikuttavaa keraamista rintakuvaa sekä näyttelyyn pareittain asetettuja naishahmoja. Muotokuvat ovat näyttelyssä katsojan katseen korkeudella, helposti kohdattavissa ja niiden kasvojen piirteitä onkin ihasteltu ja tarkasteltu tarkkaan. Kuvat muista muotokuvista tämän postauksen loppupuolella.

Heli Väisänen, Sain salaisuuden, löysin aarteen. Etsaus akvatinta, 2020.

Heli Väisänen on tuonut näyttelyyn sarjan pienikokoista etsaus akvatintaa, "Löysin aarteen" -aiheita. Teosten herkkyys on vedonnut yleisöön, kuten myös Väisäsen keramiikan aiheet ja sisällöt. Lisäksi esimerkiksi alla olevan Pesä-teoksen yksityiskohtien tekninen toteutus on ihmetyttänyt ja puhuttanut. 
Heli Väisänen, Pesä. Keramiikka, 2018.
Taru-Taina Nora, Lohduttaja ja Mielenliikuttaja. Keramiikkaa, 2023.

Yksityiskohta Taru-Taina Noran teoksesta Lohduttaja,
takana Mielenliikuttaja. Keramiikkaa, 2023.
Taiteilijaystävysten teoksissa on monia yhtymäkohtia, selvimpänä näkyvänä aiheena keramiikkaveistoksissa mukana olevat linnut. Noran teoksissa linnut vaikuttavat olevan ihmisen tukena, jonkinlaisena voimavarana. Henkilön ja linnun välillä oleva yhteys on selvästi koettavissa. Väisäsen aiheissa linnut edustavat mielestäni enemmän ajankulkua ja elämän kiertokulkua. Näyttelyn nimen mukaisesti molempien taiteilijoiden teoksissa on nähtävissä "tuntumia". 
Heli Väisänen, Pesintä, Paluu ja Kaipuu. Keramiikkaa, 2022.
Taru-Taina Nora, Pikkuiseni. Keramiikka, 2020.
Taka-alalla Heli Väisäsen carborundum Sellaista se on..., 2023.

Heli Väisänen, Lempeä aamu. Carborundum, muste ja pastelli, 2023.

Heli Väisänen, Vielä kerran kukkii Kersti. Carborundum, muste ja pastelli, 2023.

Väisäseltä on näyttelyssä myös viisi suurempikokoista carborundum-vedosta. Kuvissa yläpuolella näkyviä vedoksia hän on käsitellyt myös musteella ja pastelleilla. Aiheet ja värit huokuvat tasapainoista elämää. Vai elämässä tasapainoilua?
Heli Väisänen, Maadoittuminen. Keramiikkaa, 2020.

Taru-Taina Nora, Astrid. Keramiikkaa, 2023.

Taru-Taina Nora, Sigrid. Keramiikkaa, 2023.
 

Tuntumia on esillä Runonkulman Galleriassa 26.8. asti ja galleria on avoinna keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 11-15, tervetuloa käymään!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti