torstai 14. syyskuuta 2023

Moninaisia tuokioita

Kai Relantin "Moninaisia tuokioita" on kokonaisuus toinen toistaan komeampia ja värikkäämpiä muotokuvia. Teokset ovat ekspressiivisiä akryylimaalauksia, enimmäkseen kasvokuvia ja hyvin ilmeikkäitä sellaisia. Suuremmissa maalauksissa henkilöt on kuvattu vartalokuvina ja naiset poseeraavat niissä tyynen ja itsevarman oloisina. Näissä suuremmissa teoksissa myös henkilöiden ympärillä olevat dekoratiiviset huonetilat yksityiskohtineen ovat olennaisia ja lisäävät aiheisiin tarinallisuutta.
Kai Relanti, Efva. Akryylimaalaus, 2022
Kai Relanti, Nainen ja vaaleanpunainen kissa. Akryylimaalaus, 2022.

Kai Relanti, Olga. Akryylimaalaus, 2022.

Aiheiden värikkyys ja runsas koristeellisuus on ihailtavasti hallittua. Teoksissa on tiettyjä "vinoumia" ja perspektiivisistä vääristymää ja pintojen jopa ylitäyteläisestä koristelua. Siitä huolimatta tai ehkä juuri siitä johtuen ne ovat ihmeellisen tasapainoisia ja keskeinen aihe nousee esille tyynenä ja rauhallisena. 

Teosten tyylissä ja väreissä on vaikutteita modernismin ajan kuvataiteesta, monet ovat näyttelyyn tullessaan maininneet jonkun tietyn modernismin taiteilijan, useimmiten Matissen taiteen. Kai Relanti itse on maininnut mm. van Goghin taiteen esikuvanaan. Aiheitaan taiteilija löytää esimerkiksi elokuvista, jokin tilanne tai henkilö saattaa jäädä hänen mieleensä ja päätyä maalauksen aiheeksi. Näin kävi myös maalauksen Anette kohdalla. Katsottuaan elokuvan Final Portrait Relanti maalasi taiteilija Giacomettin vaimon Anetten muotokuvan. 

Kai Relanti, Anette. Akryylimaalaus, 2022.
Kai Relanti, Helka. Akryylimaalaus, 2021.

Kai Relanti, Kahvilassa koiran kanssa. Akryylimaalaus, 2022.
Maalauksissa on vetovoimaa, näyttely-yleisö on tullut mielenkiinnolla katsomaan nähtyään kuvia lehdissä tai somessa. Vaikutelma paikan päälläkin on ollut positiivinen. Teoksissa on paljon tarkasteltavaa ja tietyt yksityiskohdat, kuten naisten korut, lakatut kynnet, laukut yms. ovat jollain lailla hyvin merkityksellisiä henkilökuvien lisänä ja luovat henkilöiden ympärille erilaisia tarinoita tulkittavaksi ja pohdittavaksi. Muotokuvissa on myös jotain hyvin samaistuttavaa. Moni on löytänyt itsensä teosten henkilökuvista. Voi olla, että niiden itsevarma olemus ja etenkin istumassa olevien naisten rento oleminen kiehtoo.

Kai Relanti, Simone. Akryylimaalaus, 2022.
Kai Relanti, Sisko ja sen veli. Akryylimaalaus, 2022.

Kai Relanti on itseoppinut taiteilija Vehmaalta ja hän on tehnyt taidetta jo yli 30 vuotta. Uusimpiin maalauksiin, tänä vuonna maalattuihin, on alkanut tulla jotain uudenlaista. Värit ovat enemmän murrettuja, maanläheisiä sävyjä ja aiheen käsittely selvästi pelkistetympää. Tämä näkyy mm. alla olevissa muotokuvissa.
Kai Relanti, Hugo. Akryylimaalaus, 2023.

Kai Relanti, Kaino mies. Akryylimaalaus, 2023.

Kai Relanti, Ujo mies. Akryylimaalaus, 2023.

Kai Relanti, Nuori nainen. Akryylimaalaus, 2023.

"Nuori nainen" edustaa myös tätä Kai Relantin uudempaa ja tässä maalauksessa myös vertauskuvallisempaa ilmaisutapaa. Itselleni teoksen tyyli tuo mieleen lasimaalauksen, ja voi siinä nähdä viitteitä ikonimaalaukseenkin.

Moninaisia tuokioita on esillä Runonkulman Galleriassa 23.9. asti, tervetuloa taiteen ja tarinoiden äärelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti