keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Pistoja kankaalla


Raisiolaisen Helena Heinosen Pistoja kankaalla -näyttely esittelee monipuolisesti huovutustekniikoiden mahdollisuuksia taiteessa. Esillä on sekä kaksiulotteisia villamaalauksia että kolmiulotteisia teoksia, joihin on käytetty myös poistotekstiilejä. Heinosen teoksia on nähty Runonkulman Galleriassa viimeksi vuonna 2020 yhteisnäyttelyssä Kasvotusten. Silloin jo jätettiin muhimaan ajatus hänen yksityisnäyttelynsä toteuttamisesta ja nyt vajaat kaksi vuotta myöhemmin kokonaisuus on täällä esillä.

Helena Heinonen, Samikset. Neulahuovutus ja sekatekniikka. 2021.

Yläpuolella olevan kuvan teos Samikset on pysäyttänyt näyttely-yleisön heti näyttelyn alkuun. Ihastuttavan aiheen lisäksi se esittelee tekniikoiden yhdistämisen mahdollisuuksia hienosti, sillä siinä on käytetty neulahuovutustekniikan lisäksi myös märkähuovutusta ja neulepintaa. Lopulta, kun teosta on tarkasteltu pitkään, on useimmiten ihastuneina todettu koiran hammasrivin olevan niiin aito!

Alla olevien villamaalausten suloinen ja ilmeikäs sarja on neulahuovutettu pellavakankaalle. 
Helena Heinonen, Orava puunrungolla. Neulahuovutus, 2020.
Helena Heinonen, Lumikko. Neulahuovutus, 2020.
Helena Heinonen, Töyhtötiainen. Neulahuovutus, 2020.

Helena Heinonen toteuttaa aiheissaan enimmäkseen luonnon aiheita, tässäkin näyttelyssä linnut ja perhoset ovat pääroolissa, vaikka muitakin aiheita toki löytyy. Hän kuvailee pehmeän ja pörröisen materiaalin sopivan hyvin juuri näihin aiheisiin ja tukevan hänen tavoitettaan realistisesta aiheen toteuttamisesta. Heinonen kertoo olevansa lintuharrastaja, ja lintuaiheista suurin osa on kuvattu luonnollisessa koossaan. Perhoset sen sijaan ovat jättimäisiä todelliseen kokoonsa verrattuina. Seuraavien kuvien teokset on neulahuovutettu kierrätyshuovan pintaan ja työt on sen jälkeen leikattu muotoonsa.  

Helena Heinonen, Tylli. Neulahuovutus, 2022.
Helena Heinonen, Tiklit. Neulahuovutus, 2022.
Helena Heinonen, Loistokaapuyökkönen. Neulahuovutus ja sekatekniikka, 2022.
Helena Heinonen, Nokkosperhonen. Neulahuovutus ja sekatekniikka, 2022.
Helena Heinonen, yksityiskohta teoksesta Nokkosperhonen.
Neulahuovutus ja sekatekniikka, 2022.

Helena Heinonen kertoo luonnon ja sen monimuotoisuuden olevan hänelle todella tärkeitä asioita ja tämän hän ottaa huomioon myös materiaalien käytössä. Hän käyttää teoksissaan yhä enemmän poistotekstiilejä ja leikkuujätettä. Poistotekstiilien ja ylijäämävillan hyödyntäminen tulee esiin näyttelyn kolmiulotteisissa linnuissa ja teoksissa, jotka on huovutettu käytöstä poistetun villavaatteen pintaan. Myös suomalaisen lampaanvillan käyttäminen on taiteilijalta tietoinen, eettinen valinta, villa tuotetaan lähellä, pienillä tiloilla.

Helena Heinonen: Kuiri. Sekatekniikka, 2022.
Helena Heinonen, Jalohaikara. Neulahuovutus ja sekatekniikka, 2022.
Helena Heinonen, Kohtaaminen. Neulahuovutus, 2022.

Helena Heinonen on valmistunut keväällä 2018 tekstiiliartesaaniksi. Villalla maalaamiseen hän tutustui vasta opintojensa aikana ja kertoo sen vieneen hänet mennessään. Vuonna 2018 hän perusti myös yrityksensä Helana Art ja on tehnyt siitä asti mm. lemmikkimuotokuvia villamaalaustekniikkaa hyödyntäen. Taide on tullut nopeasti mukaan ja siihen Heinonen haluaa jatkossa panostaa enemmän. Tekniikka on aikaa vievää, mutta lopputulos on vaivan arvoinen, kuten näyttelyteoksista voi helposti todeta. 
Helena Heinonen, Be brave. Neulahuovutus, 2020.
Helena Heinonen, Viirupöllö. Neulahuovutus, 2020.

Tässä on kuvin esiteltynä 13 teosta Pistoja kankaalla -näyttelystä. Teoksia on esillä kaiken kaikkiaan 30, joten lähde ihmeessä Uuteenkaupunkiin ja Runonkulman Galleriaan tutustumaan koko näyttelyyn, teokset ovat esillä vielä tämän viikon ajan. Galleria on avoinna ke 16-19 ja la 11-15 ja myös Uudenkaupungin joulun avajaisten aikana sunnuntaina 27.11. klo 11-15. Osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki, tervetuloa! 

Loppuu vielä jouluhoukutuksia, saimme myyntiin pienen erän Helana Art -joulukoristeita. :)
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti