maanantai 25. huhtikuuta 2022

Iholta, iholle

Venla Kaasisen ja Matleena Korhosen Iholta, iholle -näyttelyn teemana on kosketus ja ihmisten luontainen tarve kosketukseen. Teoksissa on lähestytty aihetta eri tavoin, arkisten tilanteiden, yksinäisyyden tai yksin olon kokemusten kautta sekä ihmisten välistä kosketusta tulkiten. Esiin tulee myös se, ettei kosketus ole aina välttämättä hyvä. Näyttelykokonaisuus rytmittyy sinisten syanotypiateosten ja etsaus-akvantintavedosten harmaasävyjen vaihtelusta. 

Näyttelyn aloittavat Venla Kaasisen syanotypia-tekniikalla tekemä teos Muisto merestä sekä taiteilijaystävysten yhteisteokset Lehdet ja Aallot. Ne ovat Matleena Korhosen fotopolymeeri-vedoksia ja pohjautuvat Kaasisen ottamiin valokuviin. 

     

Matleena Korhosen teokset ovat lähes poikkeuksetta etsaus-akvatintatekniikkaa. Teokset ovat esittäviä, mutta aiheen valo-varjovaikutelmaa hienosti pelkistäviä ja joissain teoksissa aiheen rajaus ja valöörierojen vaihtelu tekee niistä jo melkein abstrakteja. Huomaa tarkastella kuvista juuri tuota tummuusasteiden vaihtelua, ihmisen käsittely on paikoin veistoksellisen kulmikasta ja se lisää mielestäni teosten voimakkuutta. En tiedä, ehkä se on myös tuo rajaus lähi- tai erikoislähikuvaksi jopa, mikä tekee teoksista niin vaikuttavia. Teemat ovat kuin pieniä kurkistuksia arkiseen elämään, mutta nostavat esille myös pysähdyttäviä tunnetiloja. 
Matleena Korhonen, Lähellä 1. Etsaus ja akvatinta, 2021.
Matleena Korhonen, Lähellä 2. Etsaus ja akvatinta, 2021.
Matleena Korhonen, Unia. Etsaus ja akvatinta, 2021.
Matleena Korhonen, Kitka 2. Etsaus ja akvatinta, 2021.
Matleena Korhonen. Nimetön. Etsaus ja akvatinta, 2021.
Matleena Korhonen, Etiketti. Etsaus-akvatinta

Venla Kaasisen teoksissa kankaat on käsitelty valoherkällä aineella ja kangasta on käytetty tavallaan kameran filminä, valottaen kuva tai muoto suoraan kankaan pintaan. Valottuva alue sinistyy ja teos nousee esiin. Näyttelyn suurin teos on tässä alla oleva upea "Metsän reunassa".
Venla Kaasinen, Metsän reunassa. Syanotypia kankaalle, 2021.
Venla Kaasinen, "Hellityt" ja "Kaltoinkohdellut". Syanotypia kankaalle, 2021.
Yllä oleva teos pysähdytti minut jo avajaisiltana. Kaikessa abstraktiudessaan se tuo mielestäni hyvin konkreettisesti esiin sen, millaisia jälkiä voimme toisiimme jättää. Kosketus voi repiä meidät rikki. Myös kosketuksen lempeys, rakkaus, ystävällisyys jättävät jälkensä, ja se voi parantaakin, voihan?
Venla Kaasinen, Lepo (shavasana). Syanotypia kankaalle, 2021.
Venla Kaasinen, Olet jättänyt jäljen. Syanotypia kankaalle, 2021.

Yläpuolella oleva "Olet jättänyt jäljen" on paitsi taideteos, myös käyttövaate. Miltä tuntuisi pukeutua halaukseen? 

Iholta, iholle -näyttely on esillä 30.4. asti ja viimeisellä viikolla avoinna lisäaukioloin ke 15-19, pe 15-17 ja la 11-15. Tervetuloa Runonkulman Galleriaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti