torstai 26. toukokuuta 2022

Soulful Nature

Runonkulman Galleriassa on päästy toukokuussa kauniin luonnon keskelle Taru Rantalan valokuvien kautta. Näyttelyn avautuessa oli vielä melkoisen kolkko ja kylmä kevät, ja kuvien lämmin, kesäinen tunnelma olikin todella tervetullutta.

Seinäjokelainen Taru Rantala on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi vuoden 2018 luontokuvastaan "Iltakello". Tämä upea kuva on mukana myös tässä Soulful Nature -valokuvanäyttelyssä. 

Taru Rantala, Iltakello. 2017. Vuoden 2018 luontokuva.
Taru Rantalan luontovalokuvia Runonkulman Galleriassa näyttelyssä Soulful Nature.
Rantala kertoo kulkevansa lähiluonnossa tuttuja reittejä. Luontoa ja sen tunnelmia havainnoimalla hän tekee löytöjä, saa ajatuksia kuviinsa. Hän tarkastelee luonnon suuruutta sen pienuuden kautta. Pienten kohteiden kuvaaminen suurentaa maailmankuvaa, antaa näkemystä asioiden mittakaavasta.

Kuvaamista ja aiheita hän ei suunnittele etukäteen vaan luottaa siihen, että kuvattavaa löytyy. Se voi olla jokin yksityiskohta, kiinnostava valo tai varjo, tunnelma. Yksi hänen suosikkiaiheistaan on heinät. Alla olevista kuvista voi nähdä, miten erilaisia tunnelmia tämänkin teeman kanssa voi saavuttaa.

Taru Rantala: "Illan lämmössä" ja "Heilimöivät heinät", 2019.
Taru Rantala: Maaginen ilta. 2019.
Taru Rantala: Mystiikkaa illassa. 2019.
Kuvaushetki, rajaus ja sommittelu on taiteilijalle kuvan rakentamista, kamera on tässä väline tavoitellulle ilmaisulle. Rantala kuvaa enimmäkseen makrolinssillä, mutta käyttää usein myös teleobjektiivia. Näyttelyn valokuvissa näkyykin hänelle ominainen tyyli, kuvaustekniikan avulla aikaan saatu kerroksellisuus ja utuisuus, mikä usein korostaa kuvan tiettyä, tarkkaa yksityiskohtaa. Pieni syväterävyys mahdollistaa tällaisen aiheen ympäristön suunnittelun, ja leikittelyn valojen ja värien rytmillä kuvassa.

Taru Rantala, Värikäs syysmetsä. 2019.
Taru Rantala, Kastepisarat. 2019.

Souluful Nature -näyttelyssä on mukana myös aihetta pelkistäen kuvattuja valokuvateoksia. Joissakin kuvissa lähestytään jo abstraktia ilmaisua ja tämän on yleisökin huomannut. Näyttelyssä on jokaiselle jotakin, moni tulee kertoneeksi, millainen näkymä, millaiset värit, mitkä aiheet ovat heille mieleisiä. 
Taru Rantala, Kosketus. 2015.
Taru Rantalan valokuvat Kielon lehdet, Green lines 1 ja Green lines 2, 2016.

Näyttelyssä on myös huomattu, että nämä eivät ole "vain luontokuvia". Toisaalta kuvien aiheet ovat hyvin tuttuja, niitä on hyvä katsoa ja nauttia näkemästään. Aiheiden luova käsittely jättää kuitenkin tilaa ajatuksille ja tietty salaperäisyys antaa ehkä mahdollisuuden irtautua arkipäiväisistä asioista, kadota ajatuksissaan hetkeksi jonnekin toiseen maailmaan. Jälleen kerran on koettu, että taide-elämys voi antaa niin paljon merkitystä ihmisille. Tulethan sinäkin kokemaan tämän!
Taru Rantala, Seittien karkelot, 2019.
Soulful Nature on esillä vielä viikon ajan eli 1.6. asti ja Runonkulman Galleria on avoinna la 11-15 ja ti-ke 16-19. Näyttelyn purkupäivänä torstaina 2.6. taiteilija on tavattavissa noin klo 13.30! Osoite on Ylinenkatu 38B, Uusikaupunki, tervetuloa käymään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti